Thomas Schäfer, VD på Volkswagen, har inga höga tankar när det kommer till vätgasbilar, åtminstone inte under detta årtionde. Det rapporterar spanska upplagan av Autobild.

ANNONS

Det finns en rad tillverkare som tror på en framtid med vätgas. Däribland finner man exempelvis BMW, Hyundai, IVECO och Toyota.

Volkswagen, en av världens största biltillverkare, tror dock inte att vätgas är realistiskt för personbilar, åtminstone inte på ett bra tag.

vätgas
Grön vätgas har många användningsområden. Nu ska hela EUropa få mer av det.
(Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT)

Volkswagen tror inte på vätgas

När vi intervjuade Thomas Schäfer på plats i Los Angeles i samband med LA-mässan. Då rapporterade vi att Thomas ogillar satsningen som sker inom branschen då det ”förvirrar” både konsumenter och tillverkare.

Med Thomas Schäfer i förarsätet går Volkswagen mot en elektrifierad framtid där batteribilar är normen då det, för närvarande, är det mest energieffektiva sättet att omvandla energi till en kraftkälla.

VD:n tror emellertid på vätgas för tyngre fordon, något som aktörer som exempelvis Hyundai och IVECO satsar på. När det kommer till personbilar är det inte realistiskt förrän möjligtvis nästa årtionde.

Lastbil på vätgas volkswagen
Nikola har tillsammans med IVECO kommit med en vätgaslösning till sina lastbilar. (Foto: IVECO)

Fortfarande oklart

Hur framtiden för vätgasbilar kan tänkas se ut är fortfarande oklart. Biltillverkare verkar vela hej vilt och medan vissa aktörer verkar tro stenhårt på det – exempelvis Hyundai – är det många som inte alls ser en framtid för vätgas.

Det finns även en rad tillverkare som rent historiskt har satsat på det, däribland Audi och Mercedes, men som sedan har gjort en helomvändning.

ANNONS
ANNONS

Enligt Thomas Schäfer är det en fråga om att vätgas är för dyrt och inte tillräckligt konkurrenskraftigt, åtminstone inte för Volkswagens del.

Volkswagen tror stenhårt på batteridrivna elbilar. (Foto: Volkswagen)

Läs även: Volkswagens VD – ”Ett stort misstag” [Dagens PS]
Läs även: Är det verkligen hållbart med vätgas? [Dagens PS]