Dagens PS

Så tycker partierna om bilen

Riksdagen partiledardebatt 2022
I plenisalen lär bilen debatteras efter valet. (Foto: Melker Dahlstrand)
Erik Punt
Erik Punt
Uppdaterad: 06 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022

Nu när valet står för dörren är det dags att undersöka vad de olika partierna tycker om bilar och bilägande. Därför har vi lagt i Högsta Växeln för att med förstoringsglas genomsöka partiernas valmanifest efter vad de tycker om våra fyrhjuliga vänner. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att du ska kunna göra ett så bra val som möjligt utifrån vad du tycker om bilar så redovisas en kort sammanfattning av riksdagspartiernas åsikter nedan.

Listan är ordnad efter storlek gällande nuvarande mandatfördelning

Socialdemokraterna

Sveriges största parti vill minska skatten på elektrifierade alternativ och höja skatten på fossildrivna alternativ. Stick i stäv med den politiken vill de alltjämt sänka skatten på fossila drivmedel.

De har även presenterat att de vill genomföra en satsning om 500 miljoner kronor på landsbygdsvägar. 

Moderaterna

Sveriges för stunden nästa största parti vill också sänka skatten på fossila drivmedel. Moderaterna är något mer fokuserade på att satsa pengar på vägnätet när det gäller både utbyggnad och underhåll.

Partiet vill även att staten ska gå in och finansiera laddningsstationer för elbilar. 

ANNONS

Sverigedemokraterna 

Vill precis som de två ovanstående partierna sänka skatten för fossila drivmedel och satsa på nybyggnation av laddningsstationer.

Partiet tycker att det är för dyrt att vara bilägare och vill göra det billigare. 

Centerpartiet 

Det här partiet anser precis som ovanstående partier att drivmedelsskatten är för hög och vill sänka den. Vill också bygga ut laddinfrastrukturen för att främja fossilfria alternativ.

Vill öka miljöbils-bonusen genom en avgift för ej miljövänliga alternativ. Som enda parti vill de öka hastighetsgränserna, främst på vägar som skyltats om från 90 till 70 km/h. Vill även satsa på nya vägar och underhåll av gamla. 

Vänsterpartiet 

På vänstersidan kör man sitt eget spår och tycker i motsats till de partierna som avhandlats ovan att drivmedelspriserna skall hållas höga för att minska konsumtionen och därmed de skadliga effekterna.

ANNONS

Man vill istället satsa mer pengar på att det ska finnas en bra kollektivtrafik. Partiet är dock samstämmiga med flera andra när det gäller att premiera elbilar och laddinfrastruktur. 

Kristdemokraterna

Det här partiet tycker drivmedelspriserna är mycket höga men vill inte verka för några sänkningar utan istället motverka höjningar. De vill även öka omställningshastigheten mot elektrifierade fordon.

Sedan så vill de också utveckla ett nytt system för att beskatta bilkörandet. Vill även införa “Busch-kort” så att 16-åringar på landsbygden skall kunna köra bil. 

Liberalerna 

Vill kompensera bilägarna genom både minskade kostnader för drivmedel men även genom ett reseavdrag.

Partiet vill även accelerera omställningen till elbilar och en väl utbyggd laddinfrastruktur. De vill även satsa mer på vägnätet men det är oklart hur mycket och var.  

Miljöpartiet

ANNONS

Utan att direkt chocka någon kan vi med en gång dra slutsatsen att Miljöpartiet inte är bilägarnas största supporter då de starkt hoppas på att kunna höja priset på både diesel och bensin.

Syftet med detta är att på lång sikt minska bilismen kraftigt. De vill istället öka investeringarna i kollektivtrafik för att det ska utgöra ett bättre alternativ.

Miljöpartiet vill öka antalet elbilar men på det stora hela minska fordonsflottan. De vill även att den sista litern fossilt bränsle ska säljas år 2030. 

Summan av kardemumman 

På det stora hela har flera partier liknande åsikter kring att de vill sänka drivmedelsskatten och accelerera omställningen till en mer elektrifierad fordonsflotta. Vissa partier sticker ut med egna förslag.

De som är mest bilfientliga är Vänsterpartiet och Miljöpartiet medan det är ganska dött lopp bland de andra kring vilka som vill gynna bilägarna mest. 

Läs även: Viktigt: Håll koll på dessa datum i Höst

Läs mer: Inflationen äter upp lönen – kunderna drar åt svångremmen 

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Erik Punt
Erik Punt

Skribent på Högsta Växeln och Saab-fantast.

Erik Punt
Erik Punt

Skribent på Högsta Växeln och Saab-fantast.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS