Försäljningen av Polestar 2 blev den succé som jag förutspådde i samband med testkörningen i början av juli. Men bara ett par månader efter lanseringen så ser det ut som att det blir en tvärnit då det svensk-kinesiska företaget återkallar samtliga levererade bilar. 

ANNONS

Mjukvarufel stannar bilen under färd

Anledningen är att ett mjukvarufel har medfört att flera bilar tappat kraft och stannat helt under körning. Enligt Polestars kommunikationschef, Brent Ellis, så handlar det om endast tre bilar av hittills drygt 600 levererade bilar i Sverige. Eftersom problemet utgör en tydlig säkerhetsrisk återkallas samtliga. Andra system som bromsar och styrning har dock inte påverkats, enligt uppgift. Det har hittills inte skett några olyckor eller personskador.

Nya Volvo XC40 Recharge har samma mjukvara

Enligt Polestar kan drabbade bilägare få igång bilen igen genom att låsa den och sedan vänta 10 minuter innan man låser upp den igen. Inget man önskar ska hända på en motorväg eller i den enfiliga körbanan på en ”vajerväg”. Det här är ett problem som förmodligen inte bara påverkar Polestar 2 utan även nya Volvo XC40 Recharge som delar samma teknik.

Hur är det egentligen med Volvos kvalitet?

Vid testkörningen av Polestar 2 i början av juli, ställdes en nyckelfråga till Polestars VD, Thomas Ingenlath; ”Med tanke på Volvos kvalitetsproblem när man lanserade nya modeller, kommer Polestar att kunna undvika detta?” På frågan svarade Ingenlath; ”Vi lovar att när vi lanserar Polestar 2 så är kvaliteten säkrad. Vi ska inte behöva uppleva några problem från start.”

ANNONS
ANNONS

Totalt återkallar Polestar 2.200 bilar varav ca. 600 i Sverige. Efter en succéartad start så får man bara hoppas att inte också försäljningen tappar fart och stannar. Det vore synd på en annars så fin bil.