Dagens PS

Polestar 2 på väg mot succé

Polestar 2 har alla ingredienser för att bli en succé. (Foto: Håkan Nilsson)
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson
Uppdaterad: 07 juli 2020Publicerad: 06 juli 2020

BILTEST: Polestar 2
Tre år efter att Volvos tuning-företag tog klivet ut i den elektrifierade världen och bildade ett eget bolag med fokus på elbilar, lanserar man nu den första rena elbilen. Polestar 2 har alla ingredienser att bli en succé.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Baserad på samma plattform som Volvo XC40 Recharge och Lynk&Co, blir Polestar först ut på marknaden. (Foto: Håkan Nilsson)

Tidigare i år testade jag Polestar 1, företagets exklusiva laddhybrid med sportbilsegenskaper. En bil som endast produceras i 1.500 exemplar och kostar lika mycket som den Porsche Taycan Turbon som jag testade i våras. Polestar 1 är en bil för de som vill ha det bästa av två världar och samtidigt inte bryr sig om hur mycket det kostar. Polestar 2 är en helt annan story.

Är elbilar framtidens bästa lösning

Att det pågår en elbilsrevolution har säkert inte undgått många. De elektrifierade bilarnas marknadsandelar ökar konstant och de stränga utsläppskraven från politikerna mer eller mindre tvingar in tillverkarna i detta paradigmskifte. Om framtiden verkligen är elektrifiering eller om andra teknologier kommer att ta mer plats, det kan man bara spekulera i.

Är el framtidens framtidens drivlina eller kommer det andra och bättre alternativ? Beroendet av en effektiv laddinfrastruktur avgör. (Foto: Polestar)

Men nu lever i ett alltmer elektrifierat tidevarv och den ena elbilen efter den andra dyker upp på scenen. Där kommer Polestar 2 utan tvekan att konkurrera om den huvudroll som Tesla Model 3 innehar idag. Med en räckvidd på 470 km enligt nya mätmetoden WLTP och ett pris på 659.000 kr (+60.000 kr för Performace-paketet) så borde den sätta ordentligt med griller i huvudet på Tesla som dock har en utbyggd infrastruktur för snabbladdning som sin exklusiva fördel.

Först ut på samma plattform som XC40 Recharge

Vid en första anblick så ser man tydligt släktskapet med Volvo. Måhända att det har lite att göra med att Polestars VD Thomas Ingenlath tidigare var designchef på Volvo och är ansvarig för de modeller som Volvo säljer idag. Nu är detta inget negativt för Polestar 2 som har en distinkt och smått attraktiv design både exteriört och interiört. Den ser helt enkelt ”mogen” ut och samtidigt så ger Performance-paketet modellen en påtagligt sportig look.

ANNONS

Kinesiska Lynk&Co bygger på samma CMA-plattform som Polestar 2. Men designen känns omodern. (Lite Saab 9-3 vibbar?) (Foto: Håkan Nilsson)

Polestar 2 är utvecklad på Hisingen och delar samma CMA-plattform som Volvos bidrag till elektrifierade bilar, XC40 Recharge, som blir åtskilliga tusenlappar dyrare och den kinesiska Lynk&Co som fortfarande inte kommit igång med försäljningen i Europa trots att man för två år sedan hade höga ambitioner. Några modeller av Lynk&Co rullar på vägarna i Västsverige, men de är testbilar. Polestar 2 blir alltså först ut av dessa ”syskon” att nå de svenska kunderna senare i sommar.

Prestanda är ledmotivet

Utanför Polestars fina huvudkontor på Hisingen stod det fyra bilar på laddning. Tre av dem var utrustade med Performance-paketet som innefattar ställbara Öhlins dämpare, Brembo bromsar, 20” smidda lättmetallfälgar, gula bilbälten och veganmaterial i sätena. En var instegsmodellen. Jag valde en av de tre som min ”partner” under dagen eftersom jag gillade den sportigare framtoningen. Prestandan är densamma; 0-100 km/h på 4,7 sekunder och 205 km/h i toppfart. Här existerar alltså inga 180 km/h som Volvo (olyckligtvis) implementerat från i år.

Polestars fina huvudkontor kallas “kuben”. Utanför stod dagens testbilar på laddning. Bilen närmast kameran var min testbil. (Foto: Polestar)

Drivlinan består av två elmotorer som gör Polestar 2 fyrhjulsdriven. Tillsammans levererar de 408 hk och 660 Nm vridmoment som på sedvanligt elbilsvis är omedelbar utan fördröjning. Batterikapaciteten är 78kWh vilket bidrar till räckvidden på deklarerade 470 km samt den relativt höga vikten på 2.123 kg. Litiumjon-batteriet är placerat under golvet och tar därför inte upp plats i kupén eller bagageutrymmet och ger även bilen en låg tyngdpunkt.

Ny och billigare instegsmodell om ett år

Rykten har florerat vad gäller en framhjulsdriven instegsmodell runt 400.000 kr som kan konkurrera med Volkswagens ID-modeller och efter att ha stressat frågan så konfirmerade Thomas Ingenlath dessa rykten. Lanseringen kan komma att ske om ett år men så länge behöver vi nog inte vänta förrän vi får reda på vilken batterikapacitet och räckvidd den modellen levererar.

ANNONS

Komfortabel för medellånga

Även bakom ratten är släktskapet med Volvo påtagligt. Samma ratt, samma kontroller för fönsterhissarna och samma spakar. Instrumentklustret är helt digitalt med tydlig information. Pekskärmen skiljer sig från Volvos Sensus-skärm genom ett enklare och mer lättarbetat menysystem.

Känslan är mycket Volvo. Pekskärmen är dock mer lättarbetad än Sensus-skärmen i Volvo. (Foto: Polestar)

Komforten i framsätet är av typisk Volvo-kvalitet, dvs. mycket bra förutom att den breda mittkonsolen störde mitt högerben. Däremot så har karossens form tullat på huvudutrymmet i baksätet vilket är lite synd. Benutrymmet bakom inställningen för mina 197 cm är som på de flesta bilar i denna storleksklass, en ”aning” för litet, men är föraren av ”normallängd” så sitter två vuxna riktigt bekvämt där bak.

Fram är inga problem för mina 197 cm, men bak är en annan historia med låg takhöjd. (Foto: Polestar)

Accessen till bagageutrymmet är via en kombibaklucka som öppnar upp stort. Lastvolymen på 405 liter med baksätet uppfällt och 1.095 med det nedfällt (40/20/40) inkluderar 41 liter under lastgolvet. Ytterligare 35 liters utrymme hittar man framtill i det som man ibland kallar ”frunk”. Bra ställe att få undan laddkablar etc. Allt känns gediget och genomtänkt.

Fokus på sportiga köregenskaper

Polestar har lagt mycket fokus på köregenskaperna. Polestar 2 är inte bara snabb från stillastående utan har även mycket kraft i högre registren. Eftersom testbilen var utrustad med Öhlins ställbara stötdämpare och läget var satt en aning hårt (22 lägen att välja på), så var väghållningen på krokiga småvägar i sportbilsklass. På motorvägen hade jag kanske önskat en något mjukare sättning.

ANNONS

Mycket fokus har lagts på sportiga köregenskaper och Polestar 2 behöver inte skämmas. (Foto: Polestar)

Man behöver knappt använda de fina Brembo-bromsarna eftersom bromskraftverkan när man släpper upp gaspedalen är mycket effektiv liksom regenereringen av el till batteriet. Nu går denna bromskraftverkan att ställa in i olika lägen men detta sker via pekskärmen vilket spontant känns som en kompromisslösning.

Rattpaddlar hade varit en mer logisk och lättarbetad lösning, men den uppfattningen delades inte av Thomas Ingenlath. Själv utnyttjar jag varierad bromskraftverkan för bl.a. frirullning när behov finns och det fungerar tyvärr inte i Polestar 2. Styrningen är dessutom inställbar i tre lägen, också på pekskärmen.

Bromskraftverkan är nyckeln till den räckvidd som Polestar 2 levererar. (Foto: Polestar)

Elbilar har en egenskap att vara mycket snabba från stillastående men tappar kraften vid 60-70 km/h. Inte Polestar 2. Den är ruskigt kvick från grönt ljus och verkar inte mattas förrän vid 120-130 km/h. Dessutom är den väldigt tyst i kupén även i högre farter. Det enda som kan störa en aning är däckljudet från de breda däcken på 20” fälgarna, men det åtgärdar man med lite högre volym från det fina Harman Kardon ljudsystemet med 13 högtalare och 600W eller att man väljer instegsmodellen med mindre hjul.

Sammanfattning

Polestar 2 imponerar med bra räckvidd, hög kvalitet, skön komfort och härlig prestanda. Fyra ingredienser som mycket väl kan föra upp modellen i den svenska registreringstoppen för elbilar inom ett år. Men vad betyder det för att uppnå en kommersiellt hållbar volym när vår laddinfrastruktur ligger långt efter många andra europeiska länder?

Har Polestar hitta nyckeln till framgång med 2:an? Mycket pekar på det så länge som kineserna klarar av att leverera. (Foto: Håkan Nilsson)

ANNONS

Det råder ingen tvekan om att Polestar och dess kinesiska ägare har höga ambitioner. Men en fråga man kan ställa sig i skuggan av pandemin och den politiska utvecklingen är om det utgör en risk att förlägga all produktion i diktaturen Kina? Thomas Ingenlath skulle gärna se att man även kunde producera bilarna på andra marknader, men det skulle kräva för stora investeringar för tillfället.

Polestar 2 är inte bara tänkt att konkurrera med andra elbilar utan även med fossildrivna bilar i det segment vi hittar Audi, BMW och Mercedes. Premiumambitionerna är påtagliga, likaså Polestars möjligheter att ta en plats i detta exklusiva segment. Om man nu är ute efter en elbil med bra räckvidd till ett hyfsat pris, då är nog kanske Polestar 2 det bästa alternativet. T.o.m. bättre än den dyrare Volvo XC40 Recharge.

Teknisk specifikation och pris

Motor: 2 AC synkronmotorer på 408 hk sammanlagd systemeffekt och 660 Nm vridmoment
Batteri: 78 kWh/400V litiumjon placerad under golvet
Växellåda: steglös automat
Drivning: Fyrhjulsdrift
Prestanda: 0-100 km/h på 4,7 sekunder och toppfarten är 205 km/h
Laddtid: DC upp till 150kW 0-80 % på 40 minuter
Bl. elförbrukning enl. WLTP: 19,3 kWh/100 km
Max räckvidd blandad WLTP: 470 km (Stad 560 km)
CO2-utsläpp enl. WLTP: 0 g/km

Mått: Längd 4.606 mm / Bredd 1.985 mm (inkl. backspeglar) / Höjd 1.479 mm / Hjulbas 2.735 mm
Markfrigång: 151 mm (146 mm med Öhlins dämpare)
Bagageutrymme: 405-1.095 liter (+ 35 liter fram)
Vikt: 2.123 kg
Dragvikt: 1.500 kg

Pris från: 659.000 kr (+ 60.000 kr för Performance-paketet)
Miljöbonus: 60.000 kr
Årskatt år 1-3: 360 kr

Läs mer om Polestar 2 här.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS