Dagens PS

Elon Musks besked: ”Inga nya Tesla-modeller i år”

De som förbeställt Tesla Roadster och Cybertruck fick tråkiga nyheter från Elon Musk. Tesla har för mycket på tallriken och kör vidare med sina gamla modeller. Foto: Press
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 27 jan. 2022Publicerad: 27 jan. 2022

Tesla ställer in eller senarelägger flera kommande bilmodeller.
Cybertruck kommer först någon gång 2023 och en billig bil för 25 000 dollar är uppskjuten på obestämd framtid. Sportbilen Roadster försenas ytterligare.
– Vi har för mycket på vår tallrik, ärligt talat, sade Elon Musk under Teslas investerarsamtal i natt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elon Musk deltog för första gången på flera kvartal i Teslas investerarsamtal i natt, efter Teslas rapport för det fjärde kvartalet. Tesla överträffade analytikernas förväntningar för vinst och omsättning. Men många som väntar på att få köpa nya bilmodeller blev besvikna i natt.

Försenas igen

1,4 miljoner har förbeställt den nya pickupen Tesla Cybertruck. Tidigare hade Tesla lovat att bilen skulle börja tillverkas 2021, sedan 2022 och nu står det klart att det blir först någon gång under 2023. Därmed riskerar att bli Tesla frånåkta både av GM, Ford och Rivian när det gäller pickuper.

Om vi hade introducerat en ny bil förra året skulle den totala fordonsproduktionen ha varit densamma på grund av begränsningarna, speciellt chipkrisens begränsningar. Så vi kommer inte att introducera nya fordon i år. Det skulle inte vara meningsfullt, sade Elon Musk under nattens investerarsamtal.

”Jobbar inte på 25 000 dollarbil”

Någon ny billig Tesla som kostar 25 000 dollar verkar det inte bli heller. Trots att Elon Musk vid flera tillfällen har sagt att företaget jobbar på en sådan bil och att den ska tillverkas i Kina. Nu verkar den istället vara uppskjuten på obestämd framtid.

– Vi arbetar för närvarande inte på en 25 000 dollar-bil. Någon gång kommer vi att göra det. Vi har nog på tallriken just nu. För mycket på vår tallrik, ärligt talat, sade Elon Musk i natt.

Roadster försenas igen

ANNONS

Inte heller de som väntar på Teslas sportbil Roadster fick några glada nyheter. Bilen som visades 2017 har nu försenats ytterligare en gång, och kommer kanske 2023.

På frågan från en analytiker om Tesla ska klara av att sälja över tre miljoner bilar 2024 utan nya modeller svarade Elon Musk att Teslas autonoma teknik blir så attraktiv att volymen kan nås utan nya modeller. Teslas självkörande bilar har skjutits upp flera gånger sedan 2019. Men nu ska de snart bli verklighet, lovar Elon Musk.

”Chockad om vi inte uppnår självkörning i år”

– Allt bleknar i jämförelse med värdet av robotaxi eller full självkörning. Jag skulle bli chockad om vi inte uppnår full självkörning säkrare än en människa i år.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS