Dagens PS

Tesla säljer bromsar som är fake

omslagsbild tesla bromsar fake
I nyare Tesla Model Y Performance är effekten av bromsuppgraderingen placebo. (Foto: ZEVcentric)
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 13 jan. 2023Publicerad: 11 jan. 2023

Vid beställning av en Model Y via Teslas hemsida kan fartglada elbilister välja modellvarianten Performance. Med den kan man inte bara köra fortare, utan även bromsa hårdare. Eller?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det verkar som att det explicita löftet om högprestandabromsar någon gång under 2022 blev ett tomt sådant. Nu levereras bilen nämligen med samma bromsar som den mindre sportiga (och 40 000 kronor billigare) Long Range.

Myglet upptäcktes av trimningsfirman ZEVcentric som specialiserar sig på prestanda- och racingkomponenter till Teslas samtliga fyra modeller.

MISSA INTE: Dråpslaget – nu blir barnfamiljer 53 000 kronor fattigare

Fårabromsar i ulvakläder

Vid första anblick ser det fortfarande ut som att bilens bakaxel är utrustad med stora, röda bromsok. Det beror på att Tesla har monterat en rödmålad skiva ovanpå oken, så att de ska se större ut.

ZEVcentrics Twitter kan man ta del av videomaterial som jämför de rejäla bromsarna på en tidigare modell med den bedrägliga anordningen man nu kränger till intet ont anande kunder.

När fälgen är av ser man tydligt att något inte står rätt till på den nyare varianten. Det klingar också ihåligt när ZEVcentric-representanten knäpper på det falska bromsoket med fingret.

ANNONS

Senaste nytt

En elbil som Tesla behöver knappast Performance-bromsar

ANNONS

I kommentarerna är det många som argumenterar för att detta är en struntsak; en elbil behöver trots allt inte några superbilsbromsar.

Med tanke på att mycket av den vid vardagskörning nödvändiga bromskraften kan tillhandahållas av elmotorerna, och att bandagar knappast är det främsta användningsområdet, kan man erkänna att det ligger något i det argumentet.

Tesla skall icke ljuga

Den som framhåller en sådan synpunkt missar emellertid vad problemet egentligen består i, nämligen att Tesla uttryckligen säger att Performance-uppgraderingen medför biffigare bromsar och tar betalt därefter.

Bromsarna är den avgörande hårdvarukomponenten i paketet, som i övrigt består av mjukvarubaserade förbättringar av acceleration och toppfart, sänkt fjädring, och diverse kosmetiska smådetaljer.

tesla model y performance red

Än så länge tycks bara Model Y Performance vara drabbad av låtsasbromsar. (Foto: Tesla)

Enligt ZEVcentric är det endast Model Y som är drabbad. Köper man en Model 3 Performance innebär Performance-bromsar alltså fortfarande en uppgradering.

Läs även: Teslas butiker i Kina stormade av arga kunder

ANNONS

Läs även: Tesla-aktien fick fart och drev upp Nasdaq

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS