För att driva på försäljningen av Tesla-bilar inför årsskiftet erbjöd det amerikanska märket saftiga rabatter på sina bilar. Detta har nu lett till att missnöjda kunder har stormat märkets butiker i kinesiska Shanghai.

ANNONS

Det är kunder som köpte bilar innan rabatterna släpptes som visat sitt missnöje genom att protestera. Det rapporterar Reuters.

Rabatterna som har erbjudits har i vissa fall varit upp till 25 procent, vilket blir en rejäl säck pengar att gå miste om.

Kunderna kräver någon form av kompensation. (Foto: Sociala medier via Reuters)

Hundratals deltagare

Det var hundratals missnöjda kunder som samlades vid märkets butiker och logistikcentrum runtom i landet helgen som var.

Kunderna krävde kompensation för att de betalat för mycket för sina elbilar medan andra fått saftiga rabatter.

I Shanghai samlades upp till 200 kunder av Model Y- och Model 3-bilar för att sätta ner foten efter det amerikanska märket sänkte sina priser för andra gången på tre månader.

Teslas fabriker jobbar på för fullt

I ett försök att väga upp för den höga tillverkningen av Tesla-bilar på märkets fabrik i Shanghai har priserna sänkts.

ANNONS
ANNONS

I kombination med att Tesla började erbjuda rabatter försvann även en rad elbilsrelaterade incitament i Kina i samband med årsskiftet.

Jämfört med september har priserna minskat med mellan 13 och 24 procent. Protester har även ägt rum i städer som Chengdu och Shenzhen, något som tyder på att missnöjet har spridit sig rejält.

En lösning i sikte

En talesperson för Tesla berättade för Reuters att kunder som mottog leverans av sina bilar innan den senaste prissänkningen inte kommer att kompenseras.

Just prissänkningar är inget nytt i bilbranschen, men Teslas modell – där det saknas återförsäljare och där prissättningen rent historiskt varit helt transparent – tar sig en törn nu när priserna ändras utan förvarning.

Den kinesiska marknaden är riktigt tuff, särskilt för utländska aktörer och inte minst de som tillverkar elbilar. Marknaden är den största i världen för elbilar, vilket gör den avgörande för många biltillverkares framgångar.

Tesla ska ge kunderna ett svar på deras missnöje imorgon (tisdag). 

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tesla ökade rejält men missade målet [Dagens PS]