Tesla Model S Plaid - slår rekord på ringen

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023
En röd och en blå Plaid deltog under rekordförsöken, den blå var snabbast. (Foto: Tesla)

Tesla slår ännu en gång till med att vara den snabbaste elektriska produktionsbilen runt Tysklands ökända racerbana Nürburgring med Model S Plaid. 

ANNONS
ANNONS

Denna bragd har lyckats åstadkommas tack vare ett nytt Track Package som ökar fordonets topphastighet till 320 kilometer per timme. Under rekordvarvet nåddes dock enbart 289 kilometer per timme. 

Porsche inte längre snabbast

På videon som Tesla har publicerat ser man hur en Model S Plaid med Track Package fullbordar ett varv på 7:25,231, vilket slår det tidigare rekordet på 7:33,35 som sattes av en Porsche Taycan Turbo S i augusti förra året. 

Utseendemässigt har det inte hänt så mycket sedan introduktionen för snart tio år sedan. (Foto: Tesla)

När man jämför Plaid mot Taycan Turbo S bör man dock ha i åtanke om effektsiffrorna är till fördel för Teslan med mer än 50 procent högre effekt (1 020 kontra 671 hästkrafter).

ANNONS
ANNONS

Mercedes – strået vassare

Teslas tid är också en av de snabbaste för alla produktionsbilar med fyra dörrar men det är fortfarande så att en förbränningsmotorbil är strået vassare. 

Mercedes-Benz AMG GT 63 S från 2020 är fortfarande två sekunder snabbare och innehar det nuvarande rekordet. 

Viktiga förbättringar

Track Package verkar vara mycket effektivt eftersom tiden har förbättrats med cirka tio sekunder jämfört med det tidigare rekordförsöket som genomfördes med en Plaid utan något extra paket

Dessutom har Tesla valt att inte använda Yoke-ratten utan återgått till en mer konventionellt utformad historia. 

Vad ingår då i detta banpaket? Bromsarna är en av de detaljer som kritiserats hårt när det gäller Tesla men nu har man svar på tal och det sitter rejäla doningar både fram och bak. 

ANNONS

Här ser man de nya bromsarna, fälgarna och de banfokuserade däcken som bidrar till den lägre varvtiden. (Foto: Tesla)

Men det gäller inte bara att ha bra bromsar utan även bromsvätskan behöver en högre kokpunkt för att bromsförmågan inte ska falla bort under de tuffaste förhållandena. Tesla har även åtgärdat den här aspekten. 

Tesla har även passat på att slänga på däck med ännu bättre grepp och högtemperaturprestanda. 

Det finns två nivåer av paketet, med eller utan hjulen. Priset landar på 15 000 dollar utan hjulen och 5 000 extra om de ska med. 

Den stora frågan är dock hur länge rekordet kommer att hålla. Som traditionen bjuder kommer konkurrenterna att göra sitt bästa för att ta sig runt ännu lite snabbare. 

Läs även: Miljöbov: Tyska elbilar krossar Tesla i ny granskning 
Läs även:
Körde 120 km/h på 40-väg: Tesla kräver 350 000 kr  

ANNONS
ANNONS
Erik Punt
Erik Punt

Skribent på Högsta Växeln och Saab-fantast.

Erik Punt
Erik Punt

Skribent på Högsta Växeln och Saab-fantast.