Skatt kan inte vara den enda anledningen till att Elon Musk säljer aktier för stora summor i Tesla, enligt CNBC som tagit hjälp av skattejurister för att reda ut vad som händer.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare rapporterat säljer Teslas vd Elon Musk aktier i bolaget för stora summor efter att ha anordnat en omröstning på Twitter. Musk försäljningar ledde till ett fall för Tesla som hade sin sämsta börsvecka på 20 månader förra veckan.

Men många har påpekat att Musk hade varit tvungen att sälja aktier i alla fall för att kunna betala skatt på de optioner som han tilldelades 2012. Optionerna innebär att Musk får köpa aktier i Tesla till priset 6,24 dollar per aktie. Teslas aktiepris i skrivande stund ligger på 1 054 dollar, så Musk gör därmed en vinst på över 1 000 dollar per aktie.

”Skulle inte vara rimligt”

Den vinsten ska beskattas i Kalifornien, där han bodde när optionerna utfärdades. Med federala och statliga skatter så kan skattesatsen bli upp mot 54 procent.

Och visst har Musk sålt aktier samtidigt som han utnyttjat optionerna – men han har också sålt aktier ur sitt nuvarande innehav. Att använda dessa intäkter för att betala optionsskatten skulle motsvara att betala skatt två gånger för Elon Musk – en gång på kapitalvinsten och en gång på optionerna, skriver CNBC.

”Det skulle inte vara rimligt ur ett skatteperspektiv för honom att använda dessa intäkter för optionerna”, säger Toby Johnston på redovisnings- och konsultbolaget Moss Adams till CNBC. 

Kan ha skuldsatt sig

Det spekuleras därför i vad Musk ska använda pengarna till. Det kan uteslutas att det är välgörenhet enligt de revisorer som CNBC pratat med, eftersom det då hade varit mer effektivt att ge bort aktierna än att först beskatta dem. Det kan tänkas att Musk vill lägga pengarna på sitt rymdbolag SpaceX eller något annat projekt.

Det kan också röra sig om att Musk belånat sig hårt under åren då han varit rik på pappret med sina aktieinnehav men samtidigt saknat kontanter, enligt CNBC:s artikel.

ANNONS
ANNONS

”För människor på hans nivå är skatter inte alltid den primära drivkraften för investeringsbeslut. Det känns fortfarande som att det saknas en pusselbit som vi kanske inte känner till”, säger Toby Johnston.

Läs även: Elon Musk säljer för 185 miljarder i Tesla – efter omröstning [Dagens PS]