Elbilsjätten Tesla med vd Elon Musk har upplevt värsta börsveckan på 20 månader – så mycket har aktien backat under veckan.

ANNONS

Det är CNBC som rapporterar att Tesla upplevt en mardrömsvecka på börsen, till och med den sämsta börsveckan på 20 månader och den värsta någonsin om februari och mars 2020 i början av pandemin räknas bort.

Under fredagens handel på Wall Street i New York fortsatte Tesla falla och stängde på minus 2,8 procent – totalt har Tesla-aktien rasat 15,4 procent under veckan som helhet.

Teslas kräftgång på börsen kopplas till Elon Musks aktieförsäljning på 5,7 miljarder dollar, nästan 50 miljarder kronor, efter förra helgens uppmärksammade Twitteromröstning.

Därför säljer Musk Tesla-aktier

Musk är inte den enda Tesla-toppen som sålt aktier i elbilstillverkaren, men i Musks fall har det skett för att betala av på skatteskulder relaterade till hans utnyttjande av aktieoptioner.

Fortfarande äger Elon Musk 167 miljoner aktier i Tesla, enligt finansiella rapporter som CNBC hänvisar till.

ANNONS
ANNONS

Bortsett från den senaste tidens kursdramatik i Tesla har elbilsjättens aktie haft ett rejält kursrally i år och är upp med hela 46 procent.

Och sett till de senaste två åren har Tesla-aktien rusat med nästan 2 000 procent, uppger CNN och berättar att en resultatrapport för tredje kvartalet 2019 då gav aktien eld i baken, lönsamheten överrumplade investerarna.

”Det startade en rad lönsamma kvartal. Innan rapporten från oktober 2019 oroade sig många investerare för att företaget skulle stå inför en lönsamhetskris”, enligt CNN.

Den 4 november i år stängde också Tesla till rekordhöga 1 229,91 dollar, konstaterar CNBC och berättar att Tesla-rivalen Rivian, nykomling på elbilsmarknaden som nyss gjort börsdebut, fortsätter börsrusa.

Enligt artikeln är Rivian-aktien upp med makalösa 66,6 procent sedan börsentrén i onsdags. I går, när New York-börsen avslutade börshandeln för veckan, noterade Rivian en uppgång på 5,6 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs vidare: Elbilsbolaget Rivian värderas högre än GM och Ford [Dagens PS]

Läs även: Elon Musk säljer aktier för över 43 miljarder [Dagens PS]

Läs mer: Därför rasade Tesla 1000 miljarder kr på en dag [Dagens PS]