Kaoset i svensk politik får påverkan för den som har bil.
Bensin- och dieselpriset höjs vid nyår – 1 maj 2022 sänks skatten 50 öre per liter.
Trots att regeringens budget föll verkar bilskatterna höjas kraftigt 1 juni.

ANNONS

Onsdagen den 24 november 2021 går till historien som en av de mest kaotiska dagarna någonsin i svensk politik. Till slut föll regeringens budgetproposition, Miljöpartiet avgick ur regeringen och Magdalena Andersson avsade sig uppdraget som statsminister utan att ens ha tillträtt.

Riksdagen röstade igenom en budget som gjorts av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Egentligen är skillnaden liten mot regeringens budget, men för bilister får det en viss påverkan.

Bensin- och dieselpris

Vid nyår kommer priset på både bensin och diesel att höjas genom en årliga uppräkningen av skatten, dessutom höjs andelen biodrivmedel, den så kallade reduktionsplikten. Totalt innebär det utifrån dagens prisnivå 35-50 öre dyrare bensin och omkring en krona dyrare diesel. Genom den nya budgeten sänks bensin- och dieselskatt 1 maj nästa år med 50 öre per liter.

Mer pengar till klimatbonus

Pengarna till klimatbonus har varit slut i flera månader, och den som köpt en elbil eller laddhybrid har tvingats vänta på pengarna. För den som köpt en elbil handlar det om 70 000 kronor i klimatbonus. Nu har riksdagen, trots att budgeten föll, tagit beslut om att tillföra 1,9 miljarder kronor extra så att utbetalningen kan återupptas. Nästa års klimatbonus förstärks med 550 miljoner, så att 3,5 miljarder finns att betala ut. De ändrade nivåerna i klimatbonusen som föreslagits är tillfälligt stoppade, då de måste godkännas av EU.

ANNONS
ANNONS

Höjda bilskatter

Enligt regeringens tidigare förslag ska malusskatterna för nya bilar höjas ytterligare från 1 juni nästa år. För en vanlig Volvo V60 som drivs av bensin betyder det cirka 1700 kronor om året i höjd skatt, till omkring 9500 kronor per år. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har inte lagt något förslag om att stoppa höjningen i sin budget. Av allt att döma genomförs därför höjningen.

Efter en kaotisk dag står det klart att regeringens budgetförslag föll. Magdalena Andersson avsade sig uppdraget som statsminister efter sju timmar och Per Bolund och de andra i Miljöpartiet avgick ur regeringen. Foto: Riksdagen