Den som tankar diesel måste räkna med att literpriset går över 20 kronor vid nyår.
Direkt den 1 januari höjs priset med ungefär en krona per liter.
– Mer inblandning av biodrivmedel ökar priset mest, den exakta höjningen avgörs bara någon dag innan, säger Stefan Samuelsson, retailchef på ST1, till Dagens PS.

ANNONS

Dieselpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. Som lägst kostade dieseln under 14 kronor sommaren 2020. Efterfrågan har gått upp när pandemin klingat av, och då har priset rusat.

Ökad inblandning av biodiesel

Dessutom införde Sverige ökad inblandning av biodiesel i augusti, något som höjde priset med ungefär 80 öre. I dag ligger priset för en liter på 19,54 kronor.

Vid nyår kommer priset på dieseln att höjas kraftigt igen, bekräftar flera bränslebolag. Då ska inblandningen av biodiesel ökas kraftigt igen, från 26 procent reduktion till 30,5 procent. Biodieseln höjer literpriset med minst 80 öre, då den är flera gånger dyrare än fossil diesel.

Dessutom höjs koldioxidskatten på diesel med cirka 13 öre. Den ökade inblandningen av biodiesel kan dock bli betydligt dyrare – priserna har ökat kraftigt på HVO100 och Fame under hösten. Om dagens prisnivåer står sig hamnar en liter diesel på cirka 20,50 kronor per liter, visar Dagens PS beräkningar.

Vill inte spekulera i exakt pris

– Höjningen blir ungefär i den storleksordningen som i förra steget i augusti då reduktionsplikten justerades, men vi spekulerar inte i kommande priser. Det är flera olika komponenter som styr, även oljepriset påverkar. Sedan påverkar skatten, säger Stefan Samuelsson, retailchef på ST1.

Exakt hur stor höjningen på dieseln blir vill bränslebolagen inte avslöja, då priset på biodrivmedel ändras hela tiden.
– Beräkningen av biokomponenterna måste göras vid ett fixt tillfälle. Efterfrågan globalt har gått upp på ett dramatiskt sätt, säger Stefan Samuelsson.

”Dyrare i inköp”

Även OKQ8 bekräftar att de kommer göra en höjning vid nyår, men de vill inte lämna någon prognos för storleken.

ANNONS
ANNONS

– Höjningen av pliktnivån är i paritet med den höjning som skedde 1 augusti, då det blev en prisförskjutning uppåt. Förnybara drivmedel är dyrare i inköp än fossil motsvarighet men jag vill inte sia om några nivåer på eventuella prisförändringar. Priset på drivmedel består av flera olika faktorer, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

Skatten inte orsaken

Efter höjningen kommer Sverige att ha världens högsta dieselpris. I dag är det endast Hong Kong som har högre literpris. Redan i dag är svensk diesel dyrast i Europa. Att det höga priset beror på skatter är en seglivad myt. Sverige har samma dieselskatt som Tyskland, men vi har valt att blanda in en större andel biodrivmedel som gör svensk diesel drygt fyra kronor dyrare per liter.