Dagens PS

Nya favoriten hos Audi – en TT för framtiden

Audi TT
Skulle detta månne kunna vara den kommande nya Audi TT? Detta är i alla fall hur vi gissar att den kommande bilen ska se ut. Sportigare, tuffare och aggressivare än den just insomnade generationen. (Bild: Anders Værnéus/AI)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Audi lade just ned modellen TT, men det var nog ingen som trodde att den var död för evigt. Ett antagande som visade sig vara sant.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

TT kom att bli Audis lilla gunstling. Bilen som föddes som en konceptbil för att testa kundernas reaktioner, blev verklighet och växte till en ikon.

I höstas kände Audi dock att konceptet hade gått ur tiden och att TT nu skulle läggas ned en gång för alla.

Troligt.

Har du en produkt som är efterfrågad och älskad, lägger du inte ned den, var vi många som resonerade. Och det visade sig att vi skulle få rätt.

Audi TT
Audi saluterade nedläggningen av TT med en specialversion som bara byggdes i ett ytterst begränsat antal. (Foto: Audi)

Självklart pågår det redan arbeten i Audis designhögkvarter för att skapa en efterträdare till den omåttligt populära TT.

“Vi har börjat från början med ett blankt papper för att leta fram linjerna till framtidens ‘ikon'”, säger Daniel Schuster från Audis utvecklingsavdelning till Autocar. “Vi vill inte bara se på det vi har idag och säga ‘det skulle vara coolt att elektrifiera den'”.

En helt ny bil

ANNONS

Nej, Audi är noga med att den nya TT ska bli – just en helt ny bil. Att gå den enkla vägen och elektrifiera den gamla, skulle vara ett lätt sätt att blåsa liv i modellen, men det är inte en sådan bil som Audi nu vill skapa.

“Det handlar inte bara om storlek, koncept och design”, säger Daniel Schuster. “Vi måste utgå från det utbud vi redan har och se var den nya TT kan passa in och hur den bäst ska kunna lyfta varumärket Audi vidare. Ett ganska så unikt och kul jobb”.

Det kommer bli ett svårt arbete för utvecklingsingenjörerna att ha både en ny TT, en ny Scirocco och klassikern Porsche Boxter i samma familj. (Bild: Porsche)

En gissning blir att arbetet med den nya TT, sker ganska så parallellt och tillsammans med teamet som just nu jobbar med nya Volkswagen Scirocco, som är en liknande bil med samma approach för modermärket.

ANNONS

Senaste nytt

Svår balans

Den stora balansövningen blir att hitta marknadspositioner för kusinerna Porsche Boxter, Volkswagen Scirocco och Audi TT. Alla tre måste hitta sina unika platser bland köparna utan att internt konkurrera med varandra.

Audi själva säger att den nya TT ligger 5 till 10 år bort. Men med den takt som dagens bilindustri jobbar i, ligger en release nog mycket närmare än så.

ANNONS

Läs mer:

Om den nya bilen här

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS