Dagens PS

Volkswagen kämpar med en ny Scirocco

VW Scirocco
Är det så här som den Sciroccon kommer att se ut? Det vet ingen ännu, men att ett utvecklingsarbete pågår i Audis korridorer, det försöker inte ens Audi själva dölja längre. (Bild: Anders Værnéus/AI)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Som en sportigare variant av den fånigt populära Golfen, skulle Scirocco skapa en egen kundkrets. Nu gör VW ett nytt försök.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volkswagen Scirocco släpptes faktiskt samtidigt samma år som VW Golf lanserades. Bilarna var byggda på samma bottenplatta och skulle komplettera varandra.

Golf skulle vara den förnuftiga valet ur Folkvagnsfamiljen och Scirocco det ungdomliga och lite busiga valet. Men när så Golf GTI kom, så visade sig den ta hela den kundkretsen som var ämnad åt Sciroccon.

Scirocco 1974
Scirocco var tänkt som en sportigare variant av syskonet Golf. Men blev frånåkt av busbilen Golf GTI. NU ska den (kanske) göra comeback igen. (Foto: Volkswagen)

Lite av ett jättelyckat misstag över det hela.

Sedan dess har Volkswagen kämpat med varumärket Scirocco. Försökt relansera den ett antal gånger, men det har hela tiden funnits en sportigare Golf att välja. Eller sedan några år tillbaka, prestandamärken Cupra ur samma koncern.

En ny generation

Nu tutar emellertid Volkswagen i luren igen. En ny Scirocco sägs vara på väg från kontorshusen i Wolfsburg rapporterar Autocar. Ska bygga på samma plattform som nya Porsche Boxter och självklart – i tidens anda – vare helelektrisk.

Projektet ligger en bit bort (läs runt 2028) men redan nu börjar fakta läcka ut om fyra individuella motorer, 4-hjulsdrift och att den även ska komma i en superbusad R-version.

ANNONS
Scirocco 2024
Så här ser dagens Scirocco ut. Ska den få en hel-elektrisk efterföljare? (Foto: VW)

Hur det kommer gå för Scirocco denna gång, återstår väl att se. Volkswagen har ju redan närliggande syskon som just Porsche Boxter, en förväntat ny Audi TT och Cupra Dark Rebel som känns närmare produktion än 2028.

ANNONS

Senaste nytt

Intern konkurrens

Och kvar finns fortfarande en kommande nionde generation av Golf, som även denna gång lär komma med väl så potenta alternativ.

PS. Under arbetet med denna artikel dök det upp en pressrelease från 2017 på vad som då sades skulle bli nästa generation Scirocco. Skillnaden mellan den och “dagens” nyhet är förvillande få.

Återanvändning går att göra på många sätt...

Läs mer:

Om den nya bilen här.

ANNONS

Historien om Volkswagen. (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS