Dagens PS

Final edition – en sista hälsning från Audi TT

Audi TT
Audi TT Roadster Final Edition finns bara i en limiterad upplaga. (Foto: Audi)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 07 nov. 2023Publicerad: 07 nov. 2023

Som vi vetat sedan tidigare är detta upploppet för populära Audi TT. Som en sista hälsning släpper nu Audi specialbilen Final Edition på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Audis långkörare TT kommer att gå till historien som en av de bilmodeller som var ett steg på bilmärkets klättring från vardagsbil till premiumprodukt.

Bilen, som sedan skulle bli Audi TT, presenterades som konceptbil på bilmässan i Frankfurt 1995. När den sedan släpptes på marknaden år 1998, var den i stort sett oförändrad från konceptbilen.

Audi
Det var som till höger, det började en gång i tiden. Och det blir som till vänster, Audi TT coupé, går in i bilhimlen efter 25 år. (Foto: Audi)

Den mottogs alltså synnerligen väl av publiken och har sedan dess funnits som ett givet inslag i företagets modellutbud under de 25 år som gått.

Slut med Audi TT

Men 2023 blir alltså det sista modellåret för TT.

För att fira detta släpper nu Audi en sista modell, logiskt kallad Final Edition, för dig som vill köpa en bil som är en klassiker redan som ny.

Audi
Med minst sagt fulla hjulhus ger de specialframtagna fälgarna bilen en riktigt vass attityd. (Foto: Audi)
ANNONS

För i runda slängar 750 000 kronor kan du bli ägare till en vacker British Racing Green-målad bil, som med brun klädsel och grå cabriolet är en riktig karamell.

ANNONS

Senaste nytt

Lyxig flirt

Audi har inte sparat på krutet. Inredningen är en flirt med lyx och extra kvalitet, där den krämbruna klädseln blandas upp med kolfiberdetaljer, en svart skinnklädd ratt och instrumentpanel.

Klassiker
Sobert och smakfullt. Det är en mjuk blandning av färger och material som TT:s sista modell bjuder in till körning. (Foto: Audi)

Vill du, kan du också beställa inredningen sydd med synliga baseball-sömmar. Lite sportigare, och en detalj som garanterat kommer sticka ut.

Gråa detaljer

Den sobra gråa färgen på cabrioleten plockas upp i gråa detaljer i grillen, samt i de stora 20-tums ekerhjul som tagits fram till bilen.

Cabben fälls upp snabbt på 10 sekunder i farter ända upp till 31 km/h.

ANNONS
TT
Hejdå TT. Vi ses inte i morgon. I alla fall inte i framtidens modellutbud. Men på framtida bilträffar kommer välvårdade exemplar av TT dra blickarna till sig. (Foto: Audi)

Under huven har Audis ingenjörer petat ned en tvåliters-fyra på 228 hästkrafter som Audi lovar ska knuffa på bilen upp till hundra på 5,5 sekunder.

Men skynda fynda.

Detta är en limiterad upplaga som bara finns nu. Sedan är både den och Audi TT i stort, historia.

ANNONS

Läs mer:

ANNONS

Om Audi TT Final Edition här

Audi TT firade 20 år med jubileumsmodell (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS