BMW M designar och tillverkar de råaste varianterna av BMW:s modeller. Nu släpper avdelningen sin första hybrid någonsin – men behåller V8.

ANNONS

Prestanda-avdelningen BMW M firar 50 år genom att introducera en helt ny bil. Tidigare i år avtäcktes även BMW M4 CSL och BMW M3 Touring.

Finns bara som M-modell

Den nya suv:en har fått namnet XM och den är den första fristående M-modellen sedan BMW M1. Det innebär att bilen inte går att köpa utan ”M-behandling”.

BMW fortsätter med de gigantiska njurarna i fronten (Foto: BMW)

Trots att XM ser ut som en suv klassar BMW bilen som en sav – Sports Activity Vehicle. Designen för onekligen tankarna till en suv så den nya akronymen handlar nog mer om kreativ marknadsföring än en ny klassificering av bilar.

Kraftfull drivlina med V8

Drivlinan i nya BMW XM består av en 4,4-liters bensin-V8 som får hjälp av två turbos. XM är dock en plug-in hybrid vilket innebär att den har ett batteri på 25,7 kWh.

Resultatet är en systemeffekt på 653 hästkrafter och 800 newtonmeter.

V8:n får hjälp av elmotor för maximal prestanda (Foto: BMW)

Accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen går på 4,3 sekunder med en toppfart på 270 kilometer i timmen. Kraften fördelas till alla fyra hjul via en åttastegad automatlåda.

Kan köras snålt trots V8

Räckvidden på ren el är upp mellan 82 och 88 kilometer. Det är i linje med modeller som Volvo XC60 Recharge, Mercedes GLE 350 e och BMW X5 45e.

ANNONS
ANNONS
En bil med stora proportioner som tillverkas i USA (Foto: BMW)

BMW menar att bilen riktar sig mot marknaderna USA, Kina och Mellanöstern. Produktionen sker i South Carolina, USA och väntas dra igång i december i år. XM förväntas finnas hos handlare under våren 2023.

Det svenska priset börjar på 1 821 000 och XM går att beställa redan idag. Bilen kan konfigureras HÄR.

Interiör som känns igen i nya XM (Foto: BMW)

Kraftfullare variant på gång

BMW meddelar också att en ännu starkare version släpps hösten 2023. Modeller ska heta XM Red Label och får en höjd effekt till 748 hästkrafter och 1000 newtonmeter.