Snart upphör den tillfälliga skattesänkningen på bensin och diesel som då riskerar att rusa med två kronor litern i pris.

ANNONS

Finansminister Mikael Damberg (S) deklarerar att det inte blir någon förlängning av vårens skattesänkning på bensin och diesel.

Det säger Damberg till TT i en artikel på bland annat SvD.se.

Skattesänkningen på drivmedel infördes 1 maj och den sista september tar den slut.

Nu har bränslepriserna trots det åkt uppochner för hårt prövade bilister, men skattesänkningen gav ändå tillfälligt andrum innan priserna började rusa på nytt och genererade stora intäkter till staten.

Nu upphör skattesänkningen på bränsle helt och det har enligt TT inte framförts några krav på att förlänga sänkningen av skatten på bensin och diesel.

De förslag som oppositionen lagt fram om sänkt skatt och sänkt reduktionsplikt kan bara bli verklighet om partierna får chansen att administrera en egen budget.

Den enda lättnad som bilisterna kan se fram mot är att bränslet inte kommer att räknas upp med inflationen plus två procent vid årsskiftet, har finansminister Damberg deklarerat.

I EU ligger en ansökan från regeringen om att sänka bensin- och dieselskatten ytterligare, men en riksdagsmajoritet bestånde av oppositionen och Vänsterpartiet har även krävt att regeringen begär att få sänka energiskatten på drivmedel.

ANNONS
ANNONS

Riksdagen har tidigare röstat ner regeringens förslag på att ge pressade bilägare 1 000 respektive 1 500 kronor i kompensation för högre bränslepriser.

Bilägare i Norrland skulle få det högre beloppet, men det förslaget hamnade alltså i papperskorgen.

Läs även: Slurp – så försvann det lägre priset på bränsle [Dagens PS]