BILTEST: Porsche Macan GTS
Porsches lilla SUV har varit en instegsmodell till det ikoniska varumärket sedan första generationen introducerades i Los Angeles 2013. Macan har delat mycket av tekniken med Audi och när man uppdaterade modellen 2019 fortsatte släktskapet. Porsche Macan GTS är däremot ett undantag, på både gott och ont.

ANNONS
Porsche Macan GTS
Macan GTS delar mycket av designen med den större Cayenne. Framförallt fronten. (Foto: Håkan Nilsson)

Den uppgraderade Macan har blivit betydligt snyggare än tidigare, framförallt bakifrån där de smala LED-bakljusen har gett modellen en sportigare karaktär. Designspråket från andra Porsche-modeller är påtagligt även i fronten där modellen fått ett aggressivare utseende med nya LED-ljus och en grill som hämtat inspirationen från den större Cayenne.

Hysteriskt massa knappar

Interiört har dock inte Macan GTS fått samma rena utformning som t.ex. Panamera. Mittkonsolen består fortfarande av hysterisk massa knappar och kontroller som man känner igen från Cayenne och som varit lite av Porsches signatur sedan många år. Det tar tid att hitta rätt i denna djungel utan att släppa blicken från vägen. Dessutom finns det ingen plats för att lägga undan lösa föremål som t.ex. mobiltelefonen. Visst ser det onekligen sportigt ut, men oerhört opraktiskt.

Porsche Macan GTS
Macan GTS känns en aning överarbetad med en massa knappar som är svåra att hitta när man kör. (Foto: Håkan Nilsson)

Instrumenteringen är en blandning från andra Porsche-modeller. Instrumentklustret utgörs av analoga mätare för varvtal i mitten och hastighet till vänster. Högra sidan är digital där man kan välja vad som ska visas. I mitten sitter en 10,5” pekskärm som innehåller det mesta som ett infotainmentsystem ska göra, dvs. navigation, uppkopplingar mot Apple CarPlay och Android Auto mm. Menysystemet är relativt lättarbetat och displayen med HD-kvalitet är lättläst.

Porsche Macan GTS
Som vanligt i Porsche så är även Macan GTS utrustad med tydliga instrument. (Foto. Håkan Nilsson)

Skön komfort och bra utrymmen

Komforten är det inte heller något fel på. Porsche har för vana att addera sköna stolar med optimalt stöd i alla ledder och Macan GTS är inget undantag. Det är lätt att hitta en skön körställning, även för mina 197 cm. Baksätet är också bekvämt för två vuxna av normalstorlek så länge man slipper sitta bakom mig. Då finns varken plats för fötter eller knän. Bagageutrymmet med sina 500 liter med baksätet uppfällt och 1.500 liter nedfällt (40/20/40) är rätt imponerande med tanke på bilens storlek.

Porsche Macan GTS
Även baksätet är bekvämt för normalbyggda vuxna men inte bakom en 197 cm lång journalist. (Foto: Håkan NIlsson)

Ny teknik under huven

Macan GTS är Porsches svar på Audi RSQ3 Sportback…eller så är det tvärtom. Till skillnad från Macan S har Porsche valt att plocka ut 380 hk från samma 2,9 liters biturbo-V6 som sitter i Macan Turbo vilket ger GTS 60 hk mer än 3.0 liters sexan på 354 hk i Macan S. Nytt är också en 7-stegad PDK-dubbelkopplingslåda som skickar iväg bilen 0-100 km/h på 4,9 sekunder (4,7 sekunder med Sport Chrono) med en toppfart på 261 km/h.

Porsche Macan GTS
Under huven hittar vi en härlig sexa med skönt bottendrag och tufft ljud. (Foto: Håkan NIlsson)

Köregenskaper i topp

Väghållningen är på topp tack vare Porsche Active Suspension Management (PASM) som sänker Macan GTS med 15 mm. Luftfjädring (tillval) med nivåreglering och PASM sänker bilen ytterligare 10 mm samtidigt som den levererar ännu bättre aktiva köregenskaper och mer komfort vid normal körning. Med tillvalet Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) adderar man ytterligare till egenskaperna genom att fördela bromsverkan på bakhjulen.

Porsche Macan GTS
Vägegenskaperna i Macan GTS är på topp, precis som man förväntar sig av en Porsche. (Foto: Darian Garmiani)

Känslan att formligen kasta in Macan GTS i snäva kurvor är en härlig känsla. Utrustad med tillvalen kände jag inte några tendenser till att bilen skulle släppa greppet. Macan GTS är alltså en SUV med rena sportbilsegenskaper men också en hög grad av komfort när man vill njuta på långresan. Den 7-stegad PDK-dubbelkopplingslådan växlar mjukt vid normal körning och blixtsnabbt när man vill ha lite kul.

Porsche Macan GTS
Om man nu skulle vilja köra på lite sämre vägar så fungerar Macan GTS även där. (Foto: Håkan NIlsson)

Sammanfattning

Porsche Macan GTS är en härlig körmaskin för de som uppskattar en prestanda-SUV, men trots detta blev jag en aning ambivalent under de dagar jag testade modellen. Anledningen är att den är dyr i förhållande till t.ex. Audi RSQ3 som har 20 hk mer och dessutom är snabbare från stillastående samt utrustad med marknadens kanske bästa fyrhjulsdrift i form av quattro.

Porsche Macan GTS
Vill man köra Porsche så kostar det och frågan är om varumärket verkligen är värt så mycket mer? (Foto: Håkan NIlsson)

Även om jag njöt av att köra Macan GTS så har jag lite svårt att motivera det 168.000 kr högre grundpriset bara för att köra en Porsche. Och det finns fler kompetenta konkurrenter med bättre prestanda och lägre pris som t.ex. BMW X3M/X4M Competition. Så frågan är om Porsches ikoniska varumärke är värt så mycket mer om man vill ha en SUV med sportbilsprestanda? Personligen tycker inte jag det, men ”jag kör Porsche” låter rätt cool.

ANNONS
ANNONS
Porsche Macan GTS
Visst är det en Porsche, men… (Foto: Darian Garmiani)

Teknisk specifikation och pris

Motor: 2.9 liter 6-cylindrig bensinmotor med dubbelturbo på 380 hk
Max vridmoment: 520 Nm
Drivning: Fyrhjulsdrift
Kraftöverföring: 7-stegad PDK-låda.
Prestanda: 0 – 100 km/h på 4,9 sek (4,3 sek med Sport-Chrono)
Toppfart: 261 km/h
Bl. förbrukning (WLTP): 9,6 l/100km
CO2-utsläpp: 268 g/km

Bagageutrymme: 500 – 1.500 liter
Vikt: 2.115 kg

Pris från: 835.000 kr
Skatt år 1-3: 16.569 kr/år

Läs mer om Porsche Macan GTS här.