Dagens PS

Lurad: Så kan bolag kapa försäljning av din bil

bilförsäljning
Var vaksam vid din bilförsäljning. Bedragare kan lura i kulisserna. (Foto: Vilhelm Stokstad / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 aug. 2022Publicerad: 15 aug. 2022

Flera personer har blivit av med sina bilar efter att ha lagt ut dem till försäljning på Blocket. Bedragarna har använt falska namnteckningar för att få igenom ett ägarbyte, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett företag lurar människor på deras bilar genom ett upplägg med ägarbyten via falska signaturer. Resultatet har blivit att de lurade personerna behöver betala av lån på bilar som de inte längre äger på pappret, skriver Dagens Nyheter.

Företaget har sedan våren 2021 hört av sig till personer som säljer sina bilar på Blocket och erbjudit sig att sälja bilarna åt dem för en högre summa än den erbjudna, mot att bolaget tar en del av mellanskillnaden.

Försäljning blev aldrig av

I samband med att de skrev på avtalet lämnade säljarna även ifrån sig registreringsbeviset för sina bilar. En tid senare har de fått meddelande från Trafikverket om att deras bil redan har bytt ägare. Men när de har kontaktat bolaget har dess representanter skyllt på exempelvis covidpandemin och efter ett tag inte svarat i telefon.

För att ett ägarbyte ska kunna godkännas måste köpare och säljare underteckna ett papper, men i det här fallet har bolaget använt falska namnteckningar.

Nu behöver flera av de som från början ville sälja sin bil betala av lån på bilar de på pappret inte längre äger.

Målsägandebiträdet Fabian Wennergren som företräder 15 lurade personer säger att ärendet har gått i stå sedan anmälan lämnades in 2021. De målsägande väntar nu på att få ett avslut.

Läs också:

ANNONS

Avslöja bedragarna – här är FI:s svarta lista 
Skarp varning för falska investeringssajter 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS