Finansinspektionen  går ut med en skarp varning för falska investeringssajter som ger intrycket av att vara seriösa och trovärdiga.

ANNONS

”Kontrollera alltid att företaget har tillstånd från FI och undvik företag på vår varningslista, oavsett hur seriöst det ser ut. Bedragarna ändrar sina tillvägagångssätt och metoder ständigt för att verka mer trovärdiga”, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på Finansinspektionen, i ett pressmeddelande från tillsynsmyndigheten.

Enligt FI lockar bedragarna sparare att investera i välkända och okända företag samt olika kryptovalutor.

Investeringssajterna liknar etablerade värdepappersbolags sajter och ger därför skenet av att vara schyssta.

Sparare erbjuds egna konton för att följa utvecklingen på sina investeringar, som inte existerar i verkligheten.

”Genom att låta konsumenten tro att investeringarna växer kan bedragaren fortsätta locka konsumenten att investera mer. I själva verket är det enbart en falsk utveckling över investeringar som inte finns”, säger Lars Malmström.

FI har noterat att antalet investeringsbedrägerier fortsätter ligga på en hög nivå och att tillvägagångssätten i många fall blir alltmer sofistikerade.

Myndigheten varnar särskilt för personer som erbjuder sig att fjärrstyra din dator och därigenom genomföra banktransaktioner och ta lån i ditt namn.

ANNONS
ANNONS

Enligt FI har en del offer förlorat tiotals miljoner kronor på att bedragare fjärrstyrt deras dator.

Konsumenter kan genom en vägledande dom i Högsta domstolen ha ett skydd om detta händer. Banken får då ta huvudansvaret.

Läs mer: Handlade med guld – manipulerade priserna [Dagens PS]