Dagens PS

Köp en ny bil nu – få leverans om ett år

Tesla
Tesla återkallar över 1,1 miljoner bilar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 maj 2022Publicerad: 09 maj 2022

Den som köper en ny bil får vänta ett bra tag på leverans – i många fall upp till ett år, enligt en sammanställning från Vi Bilägare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Komponentbrist, nedstängningar i Kina och kriget i Ukraina gör att många bilfabriker varit stängda eller haft brist på delar. För den som vill köpa en ny bil innebär det långa väntetider på att få den levererad.

“Det är ungefär tolv månader som det ser ut här och nu. Det gäller i princip oavsett modell. Laddhybrider kan gå lite snabbare än elbilar”, säger Pontus Nilsson som jobbar med e-mobilitet på BMW-återförsäljaren Bavaria till Vi Bilägare.

Även Sveriges Radio har uppmärksammat de långa väntetiderna för leverans av en ny bil med ett långt program där de reder ut frågan med experter.

Hur lång tid det tar att få en ny bil beror på vilken biltillverkare och modell det handlar om. Polestar 2 ska gå att få levererad i oktober, men en Tesla Model 3 dröjer till februari. Men detta är preliminära leveranstider som kan ändras.

“Det svåra är att inte kunna ge något svar när kunden frågar. Många tycker det är osäkert att köpa en bil utan att veta när den kommer. Jag är alltid ärlig mot kunderna och säger som det är, att vi inte vet. Leveranstiden ligger någonstans kring 10–12 månader, men det är inget vi kan garantera. Bilen kan komma tidigare eller senare”, säger Jacob Schildt på återförsäljaren Olofsson Bil om beställningar av elbilen Skoda Enyaq till Vi Bilägare.

Läs även: Begagnade elbilar 77 procent dyrare på ett år

Läs även: Polestar stoppade nya beställningar av bilar – var helt slut

Läs även: Tesla klarar rapporten – men problem i leveranser

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS