Elbilar blir bara dyrare och dyrare. Under årets fyra första månader steg priset på elbilar med 42 procent.

ANNONS

Begagnade elbilar fortsätter att bli dyrare och dyrare. En elbil som gått  mellan 1000 och 14 999 mil med registreringsår 2012-2021 har på ett år ökat med 77 procent. På nya elbilar är priserna upp 42 procent bara i år. Det framgår av ett pressmeddelande från Blocket.

Medianpriset för en elbil är nu 479 000 kronor. Det kan jämföras med bensinbilar som nu har ett medianpris på 190 000 kronor.

”Intresset för elbilar har skjutit i höjden och priserna följer samma utveckling. Detta förklaras delvis av stigande bränslepriser som gör elbilar till ett allt mer attraktivt alternativ, och självklart spelar viljan att välja ett mer hållbart fordon in. På grund av komponentbrist är väntetiderna på nya bilar också rekordlånga vilket gör att många ser begagnatmarknaden som ett sätt att få sin bil snabbt”, säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket, i en skriftlig kommentar.

Tittar mest på bensinbilar

Priserna på bensinbilar har inte samma prisökning, där har medianpriset stigit med 2,7 procent. Medianpriserna på diesel och hybridbilar har däremot sjunkit med 1,6 respektive 6,6 procent. Trots de eskalerande priserna på elbilar är det bensindrivna bilar vi tittar mest på.

Annonsvisningarna, det vill säga hur många gånger en annons tittas på varje dag, för bensinbilar har ökat 41 procent mellan mars och april.

ANNONS
ANNONS

”Utvecklingen med höga bränslepriser har fått många att vända blicken från dieselbilar till bensinbilar, i tron om att ett bensindrivet alternativ per automatik skulle innebära lägre drivmedelskostnader. Det är dock inte nödvändigtvis sant, eftersom vissa modeller av dieselbilar är relativt bränslesnåla medan det finns flera bensinbilar som drar iväg i bränsleförbrukningen. Här behöver man som bilköpare vara noga med att göra sin research för att säkerställa att nästa bilköp verkligen ett långsiktigt smart ekonomiskt val”, säger Marcin Stepman.

Läs även: Störtdyk för begagnade bilar [Dagens PS]