Dagens PS

Tesla klarar rapporten – men problem i leveranser

Teslas rapport
Tesla slår förväntningarna i sin senaste rapport. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 jan. 2022Publicerad: 27 jan. 2022

Tesla slår förväntningarna och klarar rapporten för fjärde kvartalet 2021. Trots det är problem i leveranskedjorna det överhängande hotet för tillväxten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tesla slog förväntningarna i sin senaste rapport som släpptes på onsdagskvällen, svensk tid.

Prognoserna var 16,6 miljarder dollar och landade istället på 17,7 miljarder dollar för det sista kvartalet 2021, skriver CNBC.

Tesla klarar rapporten

Jätten såg sina intäkter öka med 65 procent jämfört med samma period föregående år, medan nettovinsten ökade med 760 procent och hamnade på 2,32 miljarder dollar.

Som Dagens PS berättade så levererade Tesla över 936 000 fordon globalt i fjol, en ökning med 87 procent trots datachipbristen i fordonsindustrin.

Problem med leveranser

Och det är just den bristen som kastar grus i maskineriet framöver.

”Vi har fortsatta problem i leveranskedjan vilket begränsar vår förmåga att driva fabrikerna med full kapacitet. Brister i försörjningskedjan har varit den främsta begränsande faktorn vilket sannolikt kommer att fortsätta under 2022”, skriver bolaget i sin rapport.

ANNONS

Trots de fortsatta problemen så kunde Tesla leverera 308 600 bilar under det fjärde kvartalet 2021 vilket är ett nytt kvartalsrekord för elbilsjätten. Det är ett rejält skutt från det tidigare rekordet på 251 300 levererade bilar från det tredje kvartalet 2021.

Blickar på Elon Musk

Nu är blickarna riktade på Elon Musk och om Teslas vd lyckas leverera en rad produkter som han lovat och när Cybertruck pickup, förarlösa fordonssystem och en bil för 25 000 dollar isåfall planeras.

Tesla har meddelat att produktionen av Model Y startade vid den nya fabriken i Austin, Texas, i slutet av 2021. De leveranserna kommer sätta i gång efter en avslutad certifieringsprocess.

För bolagets första amerikanska fabrik i Fremont, Kalifornien, ser det ljust ut – den uppnådde rekord i produktionen i fjol. Tesla siktar nu på att utöka kapaciteten vid den anläggningen till över 600 000 bilar om året.

Läs även: Läcka: Tesla Cybertruck görs om – se bilderna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS