Tesla ska ska snart sälja elbilar för halva priset har Elon Musk lovat. Konkurrensen hårdnar för andra tillverkare, men frågan är som som vanligt hur pass mycket det går att lita på Musks ord.

ANNONS

Elon Musk har inte sagt när Tesla kommer leverera de första elbilarna för 25 000 dollar, men att de kommer har han lovat. Det blir isåfall runt en halvering av vad de billigaste modellerna ligger på i nuläget. Elon Musk har lovat mycket förut, och ibland går inte alla lovord i mål, men klart är i alla fall att Tesla sätter igång något av ett race i att tillverka billiga elbilar – även hos konkurrenterna som måste hålla takten med bolaget, skriver WSJ.

”Det här ökar trycket på traditionella biltillverkare”, säger Mark Wakefield, som är vd för konsultföretaget AlixPartners LLP.

Svårt göra vinst när Tesla pressar priserna

Att hålla ner priserna för kunderna och samtidigt pressa priserna för bolagen, innebär att det blir allt svårare att faktiskt tjäna pengar på elbilarna. Volkswagen höll möten under tisdagen med investerare och analytiker där det står klart att modellen ID.3 som kommer ligga på runt 40 000 dollar knappt kommer gå runt för Volkswagen.

”Jag förstår inte hur Volkswagen kommer ha en prisvärd elbil som samtidigt är lönsam inom några år,” uppgav UBS-analytikern Patrick Hummel som pekar på den allt mer knivskarpa konkurrensen med framför allt Tesla, som hittills lyckats visa rejäla vinstsiffror.

Volkswagen släpper billig modell

Volkswagen tänker dock inte låta sig bli omkörda av Elon Musk, utan vill släppa en modell på runt 27 000 dollar, eller runt 280 000 kronor, om ett par år. Det gäller att kapa omkostnaderna så mycket så möjligt, att slimma dem på alla håll, uppger Arno Antlitz, bolagets ekonomichef.

”Vi är mycket medvetna om att konkurrensen kommer bli hårdare.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rysslands känga till Volkswagen: Fryser alla tillgångar [Dagens PS]

Läs även: Repat batteriet? Då måste du skrota hela elbilen [Dagens PS]