Ford Bronco är terrängbilarnas svar på Ford Mustang. Båda är sprungna ur det amerikanska 60-talet, symboliseras av vildhästar, och åtnjuter ikonstatus bland fordonsromantiker.

ANNONS

Så har det i varje fall visat sig vara, i och med att modellen i sin sjätte och senaste utgåva – efter 25 års frånvaro – har tagit hemmamarknaden med storm.

Förknippas med vilda hästar och vilda idrottare

Ford Europes VD, Jon Williams, menar att den amerikanska försäljningssuccén vida har överträffat biltillverkarens förväntningar.

Förvåningen beror måhända på att den Bronco som såldes på 90-talet inte var mer än en blek kopia av originalet. Vikande försäljning gjorde att modellen lades ned 1996.

oj simpson model year 1993
Den Ford Bronco som O.J. Simpson färdades i var av 1993 års modell. (Foto: Ford)

Att en femte generationens Ford Bronco spelade huvudrollen i prologen till den mycket uppmärksammade O.J. Simpson-rättegången – alltså den TV-sända biljakten – kan också anses ha bidragit till modellens undergång.

Ford Bronco är tillbaka, med rätt förebild

Inför modellens comeback har Ford lånat ett blad ur sin egen playbook. På samma sätt som man har gjort med Ford Mustang sedan 2005 har man alltså hämtat all sin designmässiga inspiration från 60-talsoriginalet.

1969 ford bronco grass
Nya Ford Bronco hämtar mycket inspiration från 1960-talets original. Bilen på bilden är av årsmodell 1969. (Foto: Ford)

Precis som sin förebild har den sjätte generationens Ford Bronco en grill som täcker hela fronten. Infällda i dess ytterkanter är ett par runda strålkastare, vilka länkas samman av en bredare, silverfärgad remsa vari modellnamnet står skrivet med stora bokstäver.

ANNONS
ANNONS

Aktern pryds av baklampor bestående av rektanglar på högkant och ett fullstort reservhjul. Karossen i övrigt präglas av raka linjer, enorma däck, och korta överhäng.

profile view of offroader driving in sand
Designen präglas av raka linjer, stora hjul, och korta överhäng. (Foto: Ford)

 

Att den mest typiska tredörrarsvarianten skulle komma hit känns emellertid osannolikt, givet marknadens aptit för mer konventionella suvar.

Vildhäst som går på vilda dinosaurier

Under huven erbjuds ett alternativ, i form av en bensindriven V6-motor med dubbelturbo. Slagvolymen är på 2,7 liter, effekten på 335 hästkrafter, och vridmomentet på 563 newtonmeter.

Någon elektrifiering är det därmed inte tal om. Vill man ha det i sin renodlade offroadbil är det ärkerivalen Jeep Wrangler, i 4xe-utförande, man får sikta på.

ford bronco lostagbara dorrar
Precis som på en Jeep Wrangler är dörrarna lätta att plocka av. (Foto: Ford)

Oavsett vilken av bilarna man väljer får man dörrar som enkelt kan skruvas loss, för maximerad frihetskänsla och skrubbsårsrisk.

ANNONS
ANNONS

Kraftöverföringen sköts av Fords 10-stegade automatlåda, som känns igen från bland annat Ford Mustang och Ranger Raptor. Som i det senare fallet är Ford Bronco naturligtvis fyrhjulsdriven och utrustad med hög- och lågväxel.

Hjulupphängningen är på personbilsmanér individuell, men av något superavancerat slag som gissningsvis innebär en ultimat avvägning mellan köregenskaper i terräng och på asfalt.

ford bronco interior
Som på många andra terrängbilar är interiören funktionsbetonad. (Foto: Ford)

Ikonen kommer i två utföranden

Två utrustningsnivåer kommer att erbjudas i Europa. Outer Banks är varianten för köpare som huvudsakligen ser sin Ford Bronco som en modeaccessoar.

För den som faktiskt vill ägna sig åt terrängkörning erbjuder varianten Badlands desto mer, däribland biffigare stötdämpare från Bilstein och en låsbar framdiff – bakre dito är tillval.

ford bronco badlands front
En Ford Bronco i Badlands utförande är en skräckinjagande syn i backspegeln. (Foto: Ford)

Utöver nämnda, ganska väntade, inslag skall också nämnas att Badlands-versionen kan koppla loss den främre krängningshämmaren.

En annan detalj, som ingår i Trail Toolbox-paketet, är möjligheten att bromsa det inre bakhjulet för ökad manövrerbarhet vid terrängkörning i trånga miljöer.

Kommer Ford Bronco till Sverige?

Ford säger att Bronco ska komma i begränsad upplaga till utvalda europeiska marknader. Huruvida Sverige är en av dessa marknader är osagt, men högst sannolikt.

ANNONS
ANNONS

Den svenska bilmarknaden präglas – nationens allmänna miljöpatos till trots – av en ganska hög tolerans för bensinslukare, såvida de har hög markfrigång och är någorlunda praktiska. 

Ford saluför ju till exempel både ovan nämnda Ranger Raptor och suven Explorer här. 

Nämnas skall också att den begränsade upplagan är marknadsföriska för att detta är en övning i varumärkesbyggande; bilarnas bidrag till Fords utsläppssnitt är med andra ord av sekundär betydelse.

Jo, också var det ju det där med att Ford Bronco redan finns med som en kommande modell på biltillverkarens svenska hemsida. Priserna är ännu inte tillkännagivna.

Läs även: Provkörning av Jeep Wrangler [Högsta Växeln]
Läs även:
En Ford Bronco för flera miljoner – nästa drömbil? [Dagens PS]