Första generationen Ford Bronco debuterade 1966 gjorde sig nog mest känd som OJ Simpsons flyktbil när han den 17 juni 1994 försökte köra ifrån polisen. Hela 95 miljoner människor följde spektaklet på tv.

ANNONS

1996 lades modellen ner men 2020 lanserade Ford en ny Bronco som de då påstod enbart skulle komma till den amerikanska marknaden.

Nu har emellertid Ford gått ut och bekräftat att nya Ford Bronco kommer till Europa under 2023 men i en begränsad upplaga.

Ford Bronco och ett tält
Ford Bronco satsar stenhårt på äventyr. (Foto: Ford)

Med fokus på äventyr

Ford Bronco blir tillsammans med Jeep Wrangler en av få renodlade terrängbilar för den europeiska marknaden.

På den amerikanska marknaden finns det både en tre- och fem-dörrars-variant men det är enbart den sistnämnda som kommer till Europa.

Amerikanerna kommer endast att ta in stora Bronco och inte lifestyle-modellen Bronco Sport, som egentligen är en sminkad Ford Kuga.

ANNONS
ANNONS

Bronco går att fås med accessoarer som snorkel, taktält, ljusramp, tvättbara sätesinklädnader och annat som gör den äventyrskompatibel.

Ford Bronco interiör
I Ford Bronco kan man beställa särskilt material till stolarna som gör dem lättare att tvätta av.

Inget snack om drivlinor

Vilka drivlinor Ford väljer att ta in är ännu oklart men med hänsyn till att det rör sig om en begränsad upplaga är det inte orimligt att det blir 2,7-liters V6:an på 330 hästkrafter.

I USA erbjuds även en fyrcylindrig motor och antingen en 7-växlad manuell låda eller en 10-stegad automatlåda.

Marknaden för renodlade terrängbilar är som bekant liten i Europa men med det sagt har ändock Jeep lyckats få en skaplig volym på direktkonkurrenten Wrangler.

Det som utmärker Jeep Wrangler är att den är bedrövlig på allt annat än att köra i terräng, frågan är om Bronco lyckas vara mer tillmötesgående.

ANNONS
ANNONS

Lansering nästa år

Exakt när under 2023 som nya Ford Bronco kommer till Europa vet vi inte ännu och vi vet heller ingenting om priserna.

De fullstora Bronco som finns till salu i Sverige ligger emellertid på runt miljonen, mer än 600 000 SEK mer än instegspriset i USA ($34 700).

Frågan är hur mycket Ford pressar priserna och hur lång väntetiden blir. Oavsett vad ser vi fram emot att sätta tänderna i nya Ford Bronco.

Ford Bronco på vägen
Frågan är hur blen kommer vara att köra på europeiska vägar. (Foto: Ford)