Fisker Ocean, danska Henrik Fiskers nya elbil, visades för första gången upp på svensk mark i samband med eCarExpo i Stockholm. Den nya elbilen är tänkt att vara världens mest hållbara.

ANNONS

Den svenska mässan eCarExpo bjöd på en hel del nyheter i form av nya Xpeng G9 och P7, uppdaterade Polestar 2, samt Sverige-debuten för Fisker Ocean.

Viktig marknad för elbilar

Skandinavien är rent generellt en viktig marknad för elbilstillverkare, inte minst för sådana som Fisker.

Totalt har regionen 4 500 förhandsbokningar, medan Sverige står för ungefär 500 av dessa.

Sverige är en prioriterad marknad när det kommer till elektrifiering, även om Norge givetvis tar hem kronan, inte bara i Europa utan även globalt.

Tanken med Fisker Ocean är att vara världens mest miljöhållbara bil, sett till hela ledet vilket alltså även innefattar produktion.

Bilen tillverkas i Österrike på Magnas fabriker – samma som exempelvis BMW 5-serie och Mercedes G-klass.

ANNONS
ANNONS

Fisker Ocean siktar på ett tufft segment

Fisker Ocean debuterar i ett tufft segment, men gör det med en rad finesser som ska hjälpa till att bräcka konkurrenterna.

Dels har den segmentets längsta räckvidd – upp till 630 kilometer enligt WLTP – dels har den ett grundpris som är bestämt rimligt: från 450 000 kronor.

Vi har tidigare provkört en prototyp av bilen på plats i Österrike och konstaterade att det ser lovande ut. Fisker Ocean är tänkt att fokusera på körglädje och hållbarhet.

Fisker Ocean handling
Utöver hållbarhet har körglädje varit ett av ledorden vid utvecklingen av Fisker Ocean. Varianten vi körde i Österrike var en förseriebil. (Foto: Fisker)

Även design är en viktig del av ekvationen då märkets grundare, Henrik Fisker, jobbat som designer för bland annat Aston Martin och BMW.

Snart levereras de första exemplaren till svenska kunder

Under 2023 ska Fisker börjar leverera bilar till kunder i Sverige samt öppna upp sin första butik, kallad Centers+.

På pappret ser allt lovande ut för det nya elbilsmärket men en provkörning av en faktisk produktionsbil får utröna ifall det är något att ha. Segmentet för elektriska suvar är riktigt tufft, något som gör att Fisker Ocean måste briljera.

ANNONS
ANNONS

På Fiskers hemsida kan man ta del av det senaste om modellen.

Läs även: Världens miljövänligaste bil har nu börjat tillverkas [Dagens PS]

Läs även: Fisker Ocean – allt du behöver veta om storsäljaren [Dagens PS]

Läs även: Fisker kan tillverka 150 000 bilar per år [Dagens PS]