Rolls-Royce Spectre, den första helt elektriska bilen från det brittiska märket, närmar sig mållinjen för sitt testande. Därefter är det dags för de första bilarna att äntligen nå slutkund.

ANNONS

Testerna av nya Spectre inleddes under vintern 2021 i Arjeplog i norra Sverige. Därefter tillbringades sommaren 2022 vid den franskar rivieran medan turen nu har kommit till Sydafrika.

Det brittiska märket testar sin senaste lyxbil i Sydafrika. (Foto: Rolls-Royce)

250 000 mil

Rolls-Royce Spectre ska genomgå 250 000 mils testande – motsvarande över 60 varv runt ekvatorn – vilket är ett nytt rekord för en bil från det anrika märket.

Den elektriska lyxbilen är uppe i cirka 200 000 mil och befinner sig för närvarande i västra Sydafrika där den genomgår tester i temperaturer upp till 50 grader.

Testandet äger rum dels i Augrabies i närheten av den namibiska gränsen, samt i Franschhoek som är ett vindistrikt i närheten av Kapstaden.

Testandet görs i temperaturer upp till 50 grader. (Foto: Rolls-Royce)

Många bäckar små

Rolls-Royce anammar ett tänk där det handlar om att göra väldigt många, väldigt små förbättringar för att det i sin tur ska gynna helheten.

Det är en fråga om att slutkunderna känner att bilen i fråga de facto känns som en Rolls-Royce i termer av komfort och tystnad.

Efter Sydafrika väntas ett så kallat ”Lifestyle-test” som går ut på att köra bilen i de miljöer och under de förhållanden som de tänkta kunderna faktiskt gör, med allt vad det innebär.

Efterfrågan på Spectre har varit högre än väntat. (Foto: Rolls-Royce)

Rolls-Royce Spectre är ingen billig pjäs

Rolls-Royce Spectre stoltserar med upp till 520 kilometers räckvidd enligt WLTP och väntas kosta mellan 4 och 5 miljoner kronor när den väl når marknaden.

ANNONS
ANNONS

Bilen pumpar ut 577 hästkrafter och 900 newtonmeter och är hela 5,5 meter lång med en tjänstevikt på 2 975 kilogram.

Lanseringen beräknas till tredje kvartalet i år.

Läs även: Nya Rolls-Royce Spectre väger tre ton [Dagens PS]
Läs även: Rolls-Royce ger lågkonjunkturen långfingret [Dagens PS]
Läs även: Ronaldo fick Rolls-Royce i julklapp [Dagens PS]