Trots en rådande lågkonjunktur världen över kryllar det av förmögna individer som gillar att köpa bilar. I sin tur har det lett till att Rolls-Royce har slagit nytt försäljningsrekord 2022.

ANNONS

Totalt sålde Rolls-Royce 6 021 bilar, en ökning på åtta procent jämfört med 2021.

Det är främst i USA, Kina och Europa där märket är som starkast och där den största delen av kunderna finns.

Mycket skräddarsytt

Det anrika märket har även slagit rekord när det kommer till sin avdelning för helt unika skapelser – så kallade Bespoke Commissions – eller skräddarsydda beställningar.

Ett exempel är den Rolls-Royce Boat Tail som visades upp i samband med Concorso Eleganza Villa d’Este vid Comosjön förra året som ryktas kosta en bra bit över 200 miljoner kronor.

En annan känd skräddarsydd skapelse är den irakisk-svenska entreprenören Ayad Al Saffars Rose Phantom som enligt säkra källor kostade en bit över 10 miljoner kronor.

Namnet kommer från det faktum att hans döttrar har blominspirerade namn, något som framhävs av interiören.

Rolls Royce
Säg hej till märkets senaste Boat Tail. (Bild: Rolls-Royce )

Rolls-Royce gasar på

Det är fortsatt lång väntetid på nya Rolls-Royce-bilar, främst för att orderböckerna är så fulla. Trycket på nya elektriska Spectre är dessutom skyhögt och överträffar förväntningarna från centralt håll.

Den ökade efterfrågan har lett till att 150 nya jobb har skapats på fabriken i Goodwood, Storbritannien där över 2 500 personer från över 50 länder arbetar.

ANNONS
ANNONS

Enligt märkets VD bygger framgångarna på att märket är bra på att vara idel öra när det kommer till sina kunder. VD:n, Torsten Müller-Ötvös frekventerar gärna diverse kundevent, ett steg i att höja känslan av exklusivitet för märket.

Under 2023 dyker Rolls-Royce Spectre, märkets första elbil, upp i produktionsutförande, något som markerar ett nytt kapitel för det brittiska märket.

Märkets samtliga modeller, med undantag av Spectre. (Foto: Rolls-Royce)

Läs även: Vi testar Rolls-Royce Cullinan i öknen [Dagens PS]
Läs även: Rolls-Royce senaste Boat Tail – ett mästerverk [Dagens PS]