Jämfört med 2021 steg försäljningen av elbilar globalt med hela 68 procent under fjolåret, uppger WSJ med hänvisning till färsk statistik.

ANNONS

För första gången passerade försäljningen av elfordon en viktig gräns under 2022. Marknadsandelen var då runt 10 procent.

Det skriver The Wall Street Journal med hänvisning till preliminära siffror från LMC Automotive och EV-Volumes.com och berättar att cirka 7,8 miljoner helt elektriska fordon såldes och att det är en ökning med hela 68 procent jämfört 2021.

Över hela världen märktes en ökning av försäljningen av elbilar och detta var enligt artikeln främst drivet av stark tillväxt i Kina och Europa trots ekonomiska oro, kraftigt stigande inflation och produktionsstörningar.

I USA är elbilsförsäljningen alltjämt liten

Fortfarande utgör elbilar bara en bråkdel av den amerikanska bilförsäljningen medan marknaden är betydande i både Europa och Kina.

Under förra året stod helelektriska fordon för 11 procent av Europas bilförsäljning. I Kina var marknadsandelen 19 procent, framgår det.

”I kombination med laddhybridfordon, som kan kopplas in för att ladda batteriet men också ha en liten förbränningsmotor, steg andelen sålda elbilar i Europa till 20,3 procent av totalen förra året, enligt EV-Volumes.com”, skriver tidningen.

VW: Vi fortsätter elbilsexpansionen

Ralf Brandstätter, chefen för Volkswagen AG:s Kina-verksamhet, sade på en presskonferens att biljätten räknar med fortsatt expansion inom elbilssegmentet på den kinesiska marknaden och att försäljningen av vanliga bränslebilar snart börjar minska.

”Förra året var vart fjärde fordon vi sålde i Kina en plug-in, och i år kommer det att vara var tredje bil. Vi har inte nått tipping point ännu, men vi förväntar oss att komma dit mellan 2025 och 2030.”

På Europas största bilmarknad, Tyskland, uppgick andelen sålda elbilar 2022 till 25 procent, enligt den tyska biltillverkarföreningen VDA som har förklarat att det i december såldes fler elbilar på den tyska marknaden än konventionella bilar.

ANNONS
ANNONS

Nybilsförsäljningen totalt i världen backade med cirka 1 procent till 80,6 miljoner fordon.

Läs även: Turkisk elbil till Sverige – stöttar Erdogan [Dagens PS]

Läs mer: Det sköt VW:s försäljning i sank 2022 [Dagens PS]