Dagens PS

Elbilen billigast – trots höga elpriser

elbilar
Att ladda elbilen publikt kan vara billigare än att ladda den i hemmet. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Trots att elpriserna rusat i framför allt södra Sverige så är det fortfarande billigast att köra elbil – jämfört med bensin- och dieselbilar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De höga elpriserna har fått många att tänka till om elbil är ett bra val i nuläget. Att ladda elbilen i hemmet i södra Sverige har visat sig vara dyrt hittills i år, sedan elpriserna skjutit i höjden. Det handlar om en ökning av hela 159 procent i augusti jämfört med samma månad förra året, skriver Mobility Sweden.

Trots ökningarna så är elbilen dock fortfarande ett billigare val.

“Våra beräkningar visar att det trots att elpriset ökat procentuellt mer än bensin och dieselpriset under året så är det fortsatt billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin- eller dieselbil”, säger Mattias Bergman vd på Mobility Sweden.

Billigare att ladda publikt

De höga elpriserna i syd har dock visat att det ibland kan vara billigare att ladda elbilen på en publik plats än i hemmet, medan det i norra Sverige är omvänd ordning – där är det billigare att ladda i hemmet.

Det kan därför vara bra att tänka på “hur man kör och var och när man laddar” när man köper en elbil menar Mattias Bergman.

Bensin- och dieselpriset har rusat

Men att köra bil överlag har blivit mycket dyrare under året – där både bensin- och dieselpriset har rusat – med 32 respektive 49 procent.

Trots att elpriset alltså fått många att ifrågasätta om de verkligen behöver köra elbilen så mycket så är den fortfarande ett billigare alternativ än de fossila alternativen.

Läs även: Nya kinesiska elbilen Nio ET7 är en flopp

Läs även: Tesla körde rakt ner i diket på börsen

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS