Dagens PS

2022 blev kraschen för elbilarna

Elbilar
Det blev inget bra år för aktierna inom elbilstillverkarna. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 jan. 2023Publicerad: 02 jan. 2023

2022 blir inget år som elbilstillverkarna vill minnas. Aktierna i bolagen kraschade, vissa med över 80 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var inte bara Teslas aktie som rasade förra året. Bolaget kraschade med 69 procent, men i procent hade tillverkare som Lucid, Rivian och Canoo ännu värre siffror, med över 80 procentiga ras, berättar Carup.

Höga räntor ställde till det

Det var de höga räntorna som ställde till det för biltillverkarna, där bolagen måste prioritera avkastning i nuläget och inte kan planera för vinster längre fram.

Även Volvo Cars och Polestar följde med i raset, där aktierna gick ner med 43 procent respektive med 53 procent – där Polestar dalade kraftigt sedan SPAC-noteringen på Nasdaqbörsen i somras.

Tillverkarna ifrågasätter elbilar

Elbilsraset har även fått vissa att fråga sig om satsningarna på just elbilar går för fort. Toyotas VD, Akido Toyoda, är inte helt såld på elbilar, en åsikt som han påstår att flera högt uppsatta chefer inom bilindustrin delar med honom.

Istället är det de mer traditionella biltillverkarna som gasade på som vanligt under 2022. Där syns de tyska jättarna BMW och Mercedes som bara gick ner med nio procent, respektive elva procent.

Ett bolag som befinner sig i lite av en egen liga är Ferrari som håller nere utbudet, trots att efterfrågan är rekordstor och därmed kan stoltsera med de högsta vinsterna inom bilvärlden.

Suget efter modellerna visade sig med Ferrari Purosangue som trots sin prislapp på över fyra miljoner kronor redan i november sålde slut för två år framöver.

Läs även: Renault: ”elbilar är inte hela framtiden”

Läs även: 37 elbilar att se fram emot 2023

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS