Efter en vecka håller nu branden på fraktfärjan på Atlanten med lyxbilar värda flera miljarder kronor på att mattas av – det är brist på brännbart material ombord, uppger kaptenen till den portugisiska nyhetsbyrån Luna.

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om att fraktfärjan Felicity Ace brinner och är på drift utanför ögruppen Azorerna sedan i onsdags, med en last på runt 4 000 nya bilar från bland annat Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley och Lamborghini.

Besättningen evakuerades i onsdags i förra veckan, och efter en vecka på drift meddelar kapten João Mendes Cabeças på tisdagskvällen till den portugisiska nyhetsbyrån Luna att ”branden har lagt sig de senaste timmarna”, eftersom att det inte längre finns något brännbart material för elden att få bränsle ifrån, rapporterar CNN.

Under helgen uppgav kaptenen för Reuters att branden hölls vid liv av litiumjonbatterierna från de många elbilarna ombord.

Under tisdagen anlände också två stora bogserbåtar med släckningsutrustning och sprayar fraktfartyget med vatten för att kyla ned det. Bogserbåtarna ska också hjälpa till att positionera Felicity Ace för att kunna göra en uppskattning av skadorna på fartyget. Därefter ska en ombordstigning ske. Ödet för den dyrbara lasten på 4 000 bilar, varav många avancerade och lyxiga modeller, är fortfarande oklart men det mesta tyder på att lasten är förlorad.

Kostnaden för branden på fartyget väntas med förlorad last och räddningsinsatser uppgå till över 500 miljoner dollar, motsvarande 4,6 miljoner svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Lyxbilar värda 3,7 miljarder på brinnande fraktfärjan [Dagens PS]