Dagens PS

Lyxbilar värda 3,7 miljarder på brinnande fraktfärjan

Katastrofalt kvartal för Porsche i Nordamerika
Mer än 1000 Porschebilar fanns på fraktfartyget som brann och sjönk utanför Azorerna. (Foto: TT/Portugisiska marinen)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 feb. 2022Publicerad: 22 feb. 2022

Den brinnande fraktfärjan i Atlanten har en last med bilar värd 3,7 miljarder kronor, enligt en uppskattning från Russell Group, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fraktfärjan Felicity Ace brinner och är på drift utanför ögruppen Azorerna sedan i onsdags, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. Felicity Ace är ett 200 meter långt rorofartyg som fraktar runt 4 000 bilar, rapporterar Reuters.

Russell Group, som är en samlingsorganisation för 24 ledande universitet i Storbritannien, skriver i en analys att de uppskattar att färjans last består av bilar till ett värde av 401 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor. Russell Groups uppskattning gäller alla bilar på fartyget, så de antar att alla bilar går förlorade i beräkningen.

Volkswagen Group bekräftar att det finns modeller från Volkswagen, Porsche, Audi, Bentley och Lamborghini på fraktfartyget. Porsche har bekräftat att de hade över 1 000 bilar på skeppet, som var på väg till Davisville, Rhode Island i USA från Emden i Tyskland när det fattade eld.

Enligt Bloomberg kan Volkswagens förlust uppgå till minst 155 miljoner dollar, motsvarande 1,45 miljarder svenska kronor.

Det japanska rederiet Mitsui OSK Lines Ltd som är operatör av Felicity Ace, säger att två stora bogserbåtar med släckutrustning förväntades anlända måndag morgon lokal tid för att hjälpa till med släckningsarbetet. Fartygets last av elbilar med litiumjonbatterier försvårar släckningsarbetet. Joao Mendes Cabecas som är kapten för hamnen på ön uppgav under söndagen att litiumjonbatterierna i bilarna “håller elden vid liv”, rapoporterar Reuters.

Fartyget som sådant har hittills klarat sig, ingen olja läcker och skeppet som är lika långt som tre fotbollsplaner är än så länge stabilt.

Sedan nyheten kom i onsdags om det brinnande fartyget har Volkswagen Groups aktie fallit 8,9 procent.

Läs även: Färja med 4 000 bilar som Porsche och Bentley brinner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS