BMW är ett av få bilmärken på den europeiska marknaden som inte har ett slutdatum för sina fossilbilar. Det är trots att märket har höjt sin prognos för märkets EBIT-marginal för 2023 till följd av elbilarnas framgång.

ANNONS

Märket räknar med att sälja fler bilar och på så vis öka sin EBIT-marginal till 8–10 procent för företagets bilrelaterade verksamhet.

BMW räknar med att andelen sålda BMW-elbilar kommer att vara 50 procent till 2030.

Den tyska jätten tror även att begagnatmarknaden kommer att stabilisera i år till följd av att leveransproblematiken rörande nya bilar reds ut.

Märkets aktie ökade med 1,07 procent efter beskedet.

EBIT för 2022 var 10,6 miljarder euro, med en marginal på 8,6 procent.

ANNONS
ANNONS

Det rapporterar amerikanska CNBC.

BMW iX 40
BMW:s elbilar säljer som smör. (Foto: Marcus Berggren)

Elbilar största kassakon

BMW räknar med att elbilar kommer att vara en av de viktigaste delarna för märkets fortsatta tillväxt, tillsammans med märkets lyxigare modeller.

Trots detta har det tyska märket inget slutdatum i sikte för sina förbränningsmotorer, i stället fortsätter de att investera mycket pengar i den fortsatta utvecklingen av märkets bensin- och dieseldrivna pjäser. 

Det rapporterar tyska Handelsblatt.

BMW vill fortsätta investera i sina fyr-, sex- och åttacylindriga motorer. Den åttacylindriga motorn (S68) är helt ny och återfinns under huven på exempelvis X7 M60i samt kommande XM.

Anledningen är egentligen ganska enkel – efterfrågan är fortfarande stark runtom i världen, särskilt när det gäller märkets suvar.

ANNONS
ANNONS

Det bayerska märket kommer att tillverka märkets elektriska drivlinor i München medan utvecklingen av förbränningsmotorer kommer att äga rum i Kina, Storbritannien, och Österrike.

BMW XM
BMW XM är en laddhybrid med en V8 och den andra renodlade M-bilen någonsin. (Foto: BMW)

BMW har mycket att säga om EU:s fossilbilsförbud

Det sägs att detta har att göra med Tysklands negativa inställning till EU:s förslag om att förbjuda försäljningen av bensin- och dieselbilar till 2035.

Tyskland vill i stället möjliggöra användandet av e-bränslen, något som tveklöst ligger i BMW:s – och andra aktörers – intresse.

Läs även: Sluttankat 2035 – men är EU-förbudet verkligen grönt? [Dagens PS]
Läs även:
Landet som slipper undan EU:s förbud [Dagens PS]
Läs även: Provkörning av BMW iX5 [Dagens PS]