Bentley vill utveckla syntetiska bränslen för att hålla liv i förbränningsmotorn och ge sina bilar en längre livslängd. 

ANNONS

Volkswagen-koncernen storsatsar på att bli störst på elbilar, och har tagit upp jakten på elbilsbranschens ledande bolag Tesla. I förra veckan förutspådde Deutsche Bank att VW kommer gå om Tesla redan nästa år.

Men samtidigt jobbar koncernen för att hålla liv i förbränningsmotorn. Porsche och Audi har tidigare meddelat att de arbetar för att plocka fram syntetiska bränslen som kan ersätta fossila bränslen. Nu har även koncernkollegan Bentley sällat sig till gruppen som vill se förbränningsmotorn överleva i ny form med syntetiska bränslen.

”Stor miljöfördel”

”Vi tror förbränningsmotorn kommer finnas kvar under lång tid framöver, och om det stämmer tror vi att syntetiska bränslen kan ge en stor miljöfördel. Vi kommer berätta mer senare men vi är positiva till den här teknologin”, sa Bentleys utvecklingschef Matthias Rabe under VW-koncernens presskonferens i förra veckan.

”Vi tror absolut på e-bränslen som ytterligare ett steg utöver elektromobilitet. Vi kommer förmodligen att berätta mer information om detta. Just nu är kostnaderna höga och vi måste installera vissa processer, men på lång sikt varför inte?”, säger han enligt Autocar.

Kan förlänga livslängden

Koncernkollegan Porsche har inlett ett samarbete med teknologijätten Siemens för att bygga en fabrik för e-bränslen i Chile. Men det ska ses mer som ett experiment än en generell lösning, enligt Bentley.

”Idag behöver vi cirka fem biljoner fat olja om dagen, så att ersätta det med e-bränslen kommer inte att vara möjligt”, säger Bentleys vd Adrian Hallmark.

ANNONS
ANNONS

”Det kommer inte att ersätta batterielfordon, men det kan förlänga livslängden på förbränningsdrivna bilar på ett mer hållbart sätt, säger han.

Läs mer: Studie: ”Fossila bränslen värdelös bubbla” – Dagens PS