Deutsche Bank uppskattar att Volkswagen har en elbilsaffär värd 230 miljarder dollar och att den tyska biljätten kan gå om Tesla redan nästa år. 

ANNONS

I en ny rapport skriver den tyska storbanken Deutsche Bank att Volkswagen borde få mer uppskattning för sin batteridrivna strategi, och att den tyska biljätten kan gå om Tesla i antalet sålda elbilar redan nästa år, rapporterar Bloomberg.

Deutsche Banks analytiker menar att om de multiplar som används av marknaden på Tesla och kinesiska Nio också applicerades på den tyska biljätten, så skulle VW:s elbilsaffär vara värd 195 miljarder euro, motsvarande nästan två biljoner kronor.

Högre värde än hela VW

Det är mer än vad hela Volkswagen är värt just nu, skriver Deutsche Banks analytiker. Storbanken höjde samtidigt sin riktkurs för VW:s aktie med 46 procent till 270 euro.

Volkswagens aktie lyfte rejält efter storbankens analys, och handlas upp närmare 10 procent. Volkswagen återtog i förra veckan positionen som det största företaget på DAX-börsen, och Tysklands mest värdefulla bolag, för första gången sedan 2015 då dieselskandalen knäckte företagets börsvärde och rykte.

”Vi kommer utmana Tesla”

Volkswagens vd Herbert Diess har sagt att företagets mål är att komma ikapp och förbi Tesla på den globala elbilsmarknaden till 2025.

ANNONS
ANNONS

”Tesla handlar inte bara om elfordon. Tesla är också mycket starka inom mjukvara. De kör verkligen bilen som en apparat. De gör goda framsteg när det gäller det autonoma. Men ja… vi kommer att utmana Tesla”, sa Herbert Diess till CNN i förra veckan. 

Läs mer: Krisen slår hårt mot Volkswagen: ”Förlorat 100 000 bilar” – Dagens PS