Vi rapporterade nyligen om att 2022 – konjunkturen till trots – blev ett rekordår för Rolls-Royce. Nu rapporterar även Bentley rekordsiffror för fjolåret.

ANNONS

Trots en utbredd konsensus om att vi går mot kärvare tider verkar de klassiska, brittiska lyxmärkena alltså än så länge gå opåverkade.

2022 är det första året i Bentleys snart 104-åriga historia då man överstigit 15 tusen sålda bilar. Totalt sålde man närmare bestämt 15 174 vagnar vilket är 4 procent fler än under föregående år.

2022 blev också ett rekordår vad gäller vinst, då det tidigare vinstrekordet passerades redan i juli.

Bentayga är fortsatt bästsäljare

Ett tidens tecken är att SUV:en Bentayga stod för hela 42 procent av Bentleys försäljning under 2022, och därmed fortsatt är märkets mest populära modell.

GT-vagnen Continental GT i coupé- och cabutförande kvalade in på andraplats med en försäljningsandel på 30 procent, varav 31 procent utgjordes av prestandaversionen GT Speed.

ANNONS
ANNONS
Bentley Bentayga
Bentley Bentayga är märkets bästsäljande modell. (Foto: Bentley)

Resterande 28 procent av försäljningen stod lyxsedanen Flying Spur för.

USA är fortsatt märkets största marknad, medan andraplatsen ockuperas av Kina med de administrativa regionerna Hong Kong och Macau. Märkets tredje största marknad är Europa.

Gamla modeller till trots

Att 2022 blev ett sådant rekordår är inte bara förvånansvärt på grund av konjunkturen, utan också på grund av att Bentleys volymmodeller börjar bli ganska gamla.

Toppsäljaren Bentayga kom redan 2015, Continental GT lanserades 2018 och Flying Spur såg dagens ljus 2019.

Man har emellertid lanserat en del nya modellvarianter under det gångna året.

Bentayga kom exempelvis i en förlängd version kallad EWB, och Flying Spur lanserades både i prestandaversionen Speed och som laddhybrid.

ANNONS
ANNONS

Det har också blivit allt mer populärt bland Bentleys kunder att välja till dyra specialdetaljer från märkets Mulliner-avdelning, vilket säkerligen har gjort sitt för att spä på lönsamheten.

Den superexklusiva coupén Bentley Batur, som endast ska tillverkas i 18 exemplar, börjar att levereras först i år och är således inte en del av statistiken från 2022.

Läs även: Provkörd: nya Bentley Bentayga S – sportig trots cylindertapp [Dagens PS]
Läs även: Brutal lyx – vi testar nya Bentley Continental GT Speed [Dagens PS]
Läs även: Rolls-Royce ger lågkonjunkturen långfingret [Dagens PS]