HVO100 är en förnybar och fossilfri diesel, vilken kan minska CO2-utsläppen från bilar med upp till 90 procent. Nu är samtliga dieselbilar från BMW och MINI tillverkade från och med mars 2020 godkända för den förnybara dieseln.

ANNONS

BMW Group har länge arbetat för minskade utsläpp av växthusgaser från fordonsindustrin. Dels genom att förbättra effektiviteten i sina förbränningsmotorer men även genom att utveckla nya drivlinor, såsom rena elbilar, plug-in hybrider och i framtiden även bränslecellsbilar.

Nya framsteg görs även inom drivmedelsindustrin, och för att dra nytta av etableringen av nya miljövänliga alternativ har BMW arbetat för att säkerställa kompabilitet med dessa. Ett sådant är drivmedel är HVO100, som står för hydrerade vegetabiliska oljor, och som tillverkas med förnybara råvaror. Detta bränsle är nu godkänt för BMW och MINI:s nyare dieselbilar.

”För den svenska marknaden innebär det att samtliga dieselbilar från BMW och MINI som tillverkats från mars 2020 och framåt nu kan tankas delvis eller helt och hållet med HVO100 och därmed bidra till minskade utsläpp av växthusgaser”, säger Carl Lindwall, informationschef BMW Group Sverige.

HVO100 är en hundra procent förnybar och fossilfri diesel, som därmed kan bidra till kraftig minskning av CO2-utsläpp jämfört med vanlig diesel. Bränslet är en kemisk kopia av vanlig diesel, men med en något lägre energitäthet. HVO ingår i drivmedelsstandarden för paraffiniska bränslen (EN15940).

 

ANNONS
ANNONS

Relaterade artiklar:
PS: BMW växlar upp med mer miljökraft i 5-serien