Dagens PS

Vill du veta en glad nyhet? – Nä, håll på den!

Ny forskning visar att det kan vara fördelaktigt att inte berätta en god nyhet med en gång
Ny forskning visar att det kan vara fördelaktigt att inte berätta en god nyhet med en gång. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

När vi får en god nyhet vill vi gärna dela med oss av den så fort som möjligt men nu visar forskning att det kan vara fördelaktigt att hålla på den ett tag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt huvudförfattaren till en ny studie, Michael Slepian vid Columbia University, tyder decennier av forskning om sekretess på att det är dåligt för vårt välbefinnande, det rapporterar Newsweek.

Han förklarar att den forskningen dock bara har undersökt vad hemlighållande har för konsekvenser och att vi inte vet om sekretess i sig dåligt för vårt välbefinnande eller om de negativa effekterna kommer av att bevara negativa hemligheter.

“Medan negativa hemligheter är mycket vanligare än positiva hemligheter, börjar några av livets mest glädjefyllda tillfällen som hemligheter, inklusive hemliga äktenskapsförslag, graviditeter, överraskningspresenter och spännande nyheter”, säger han i ett pressmeddelande.

Lista med goda nyheter

Nu visar Michael Slepians studie att vissa människor känner sig mer energiska och levande när de håller en god nyhet hemlig för någon.

I studien genomförde Michael Slepian och hans kollegor fem experiment och över 2 500 personer deltog.

I ett experiment fick deltagarna se en lista med 40 vanliga typer av goda nyheter, exempelvis att köpa en present till sig själv eller minska en skuld.

Sedan fick deltagarna informera forskarna om vilka goda nyheter de själva hade just då och vilka av dem de hållit hemliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tänkte på nyheterna

Vissa deltagare fick tänka på de goda nyheter som de höll hemliga och vissa fick tänka på goda nyheter som inte var hemliga.

Därefter fick deltagarna betygsätta hur energiska nyheterna fick dem att känna sig och om de planerade att dela nyheterna med fler eller inte.

I genomsnitt hade försökspersonerna 14 till 15 goda nyheter var och av dessa hade de i genomsnitt hållit 5 till 6 hemliga.

Att hålla på en positiva nyhet

De deltagare som tänkte på sina positiva hemligheter rapporterade att de kände sig mer energiska än de som tänkte på goda nyheter som inte var hemliga.

De deltagare som rapporterade att de planerade att dela sin goda nyhet med någon kände sig också mer energiska, oavsett om nyheten hållits hemlig eller inte.

“Positiva hemligheter som människor väljer att behålla bör få dem att må bra, och positiva känslor är en känd indikator för att känna sig energisk”, säger Michael Slepian i pressmeddelandet.

ANNONS

“Människor kommer ofta hålla på positiva hemligheter för sin egen njutning, eller för att göra en överraskning mer spännande”, säger han vidare i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hemligheten om Mona Lisa avslöjad Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS