Dagens PS

Vegetarisk kost minskar risken att dö av sjukdom

En kvinna njuter av maten. En ny analys av ett stort antal studier visar att vegetarisk, lakto-ovo-vegetarisk och vegansk kost minskar risken att dö av hjärt-kärlsjukdomar och cancer
En ny analys av ett stort antal studier visar att vegetarisk, lakto-ovo-vegetarisk och vegansk kost minskar risken att dö av hjärt-kärlsjukdomar och cancer. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Den totala risken att utveckla cancer, hjärtsjukdomar och att dö tidigt i hjärt-kärlsjukdomar minskar avsevärt av att äta en vegansk, vegetarisk eller lakto-ovo-vegetarisk kost.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie som är en ”paraplyanalys” av över 20 års forskning visar att det är väldigt bra för hälsan att inte äta kött, det rapporterar CNN.

Skyddar mot viss cancer

En paraplyanalys är en systematisk insamling och bedömning av ett stort antal studier och metaanalyser om ett specifikt forskningsämne.

I sin paraplyanalys fann forskarna att vegansk, vegetarisk eller lakto-ovo-vegetarisk kost inte bara sänker kardiovaskulära riskfaktorer som blodtryck och kolesterol, utan även har en “skyddande effekt” mot specifika cancerformer.

Studiens huvudförfattaren Angelo Capodici, doktorand i hälsovetenskap, teknologi och management vid Scuola Superiore Sant’Anna i Pisa, Italien säger att det inkluderar cancer i lever, tjocktarm, bukspottkörtel, lunga, prostata, urinblåsa, njure samt melanom och non-Hodgkin lymfom.

ANNONS

Senaste nytt

Köttfria dieter

Vegetarianer äter inget kött, men lakto-ovo-vegetarianer äter ägg och mejeriprodukter. Veganer äter inga livsmedel som innehåller animaliska biprodukter, som exempelvis gelatin.

Enligt Angelo Capodici kan dock de köttfria dieternas skyddande effekt saboteras med dåliga kostval.

ANNONS

Federica Guaraldi säger att regelbunden konsumtion av ohälsosamma vegetabiliska livsmedel kan motverka den positiva effekten på hälsan med en växtbaserad kost.

Hon är studiens medförfattare och medicinsk chef för hypofysenhet vid IRCCS Institute of Neurological Sciences i Bologna i Italien och nämner fruktjuicer, raffinerade spannmål, potatischips och läsk som exempel på ohälsosamma vegetabiliska livsmedel.

Fruktjuicer är “fulla av sockerarter eller sötningsmedel”, säger hon till CNN och tillägger att de nyligen har “visat sig ha skadlig inverkan på ämnesomsättningen lika mycket som, eller till och med mer, än vitt socker”.

Växtdominerad kost

Människor som äter en växtbaserad kost lever ofta även hälsosamt och tränar regelbundet samt undviker sötad mat och dryck, raffinerade grödor, alkohol, tobak och godis.

David Katz, en specialist i förebyggande och livsstilsmedicin som inte har varit involverad i studien, menar att det som i studien tillskrivs kosten delvis kan bero på andra livsstilsfaktorer.

Han tycker dock inte att det spelar någon roll.

“Nettoeffekten av växtdominerande kostmönster är helt klart gynnsam för avgörande hälsoresultat även om en del av de observerade fördelarna kan tillskrivas andra livsstilsmetoder”, säger han till CNN.

ANNONS

Ger näringsboost

Enligt en studie på tvillingar från november 2023 ger en växtbaserad kost hälsofördelar även utan extra fysisk träning.

Den studien gjordes av Christopher Gardner, som är en av medförfattarna till den nya studien med paraplyanalysen.

Den nya studiens författare menar att en anledning till nyttan med växtbaserad kost kan vara den näsingsmässiga boost som växter ger, med höga nivåer av vitaminer, mineraler och andra ämnen.

Växter har enligt författarna också antioxidant- och antiinflammatoriska effekter, samtidigt minskar de den inflammatoriska effekt som kött och processad mat ger.

“Växter har mer fibrer, mindre mättat fett och noll kolesterol. En helt separat kategori är fytokemikalier (växtkemikalier) som antioxidanter. Per definition finns det inga fytokemikalier i animaliska livsmedel”, skriver Christopher Gardner i ett mejl till CNN.

Animaliska livsmedel har noll fibrer och alla animaliska livsmedel innehåller kolesterol.

Studie: Växtbaserad kost minskar risk för sjukdomar

Enligt en ny studie kan en växtbaserad kost spela en viktig roll i att minska risken för hjärt- kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS