Enligt en ny studie kan en växtbaserad kost spela en viktig roll i att minska risken för hjärt- kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

ANNONS

För ett par veckor sedan kom en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation som fastställde att kött, ägg och mjölk är viktiga källor till nödvändiga näringsämnen.

Växtbaserad kost minskar åderförfettning

Nu visar en ny studie att: ”Vegetarisk och vegansk kost associerades med minskade koncentrationer av totalt kolesterol”, samt att: ”Växtbaserad kost har potential att minska … risken för hjärt-kärlsjukdom”, genom att minska åderförfettningen, det framgår av studiens konklusion.

Forskarna tittade på 30 randomiserade studier, publicerade mellan 1980 och oktober 2022, som undersökte effekten av vegetarisk eller vegansk kost jämfört med allätare som inkluderar animalisk föda.

De jämförde nivåerna på blodfetter och kolesterol hos vuxna över 18 år och fann att jämfört med den allätande gruppen, reducerade växtbaserad kost totalkolesterolet och nivåerna av apoliprotein B, Apo B.

Blodfettet Apo B är ett bärarprotein som hjälper till att transportera det ”onda” LDL-kolesterolet och andra skadliga fettpartiklar som associeras med ökad risk för hjärt- kärlsjukdom, det förklarar Werlabs.

ANNONS
ANNONS

Ingen effekt på triglycerider

Effekten av växtbaserad kost var likartad över ålder, hälsostatus, kontinent, studiens längd och design.

Ingen signifikant skillnad observerades på nivåerna av den andra sortens fett som finns i blodet, triglycerider, det framgår av studien.

”Vi fann att vegetarisk och vegansk kost var associerad med en 14 procentig minskning av alla artärtäppande lipoproteiner, vilket indikeras av apolipoprotein B. Detta motsvarar en tredjedel av effekten av att ta kolesterolsänkande mediciner som statiner, och skulle resultera i en 7 procentig minskning av risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos någon som hållit en växtbaserad kost i fem år”.

Det säger Ruth Frikke-Schmidt, överläkare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, Danmark, som genomförde studien tillsammans med kollegor i ett pressmeddelande, skriver Fortune.

Hon sade även att medicinering med kolesterolsänkande statiner mycket mer effektivt minskar nivåerna på kolesterol och blodfetter, men att det ena inte utesluter det andra och att en kombination troligtvis skulle ge större effekt.

Minskade även risken för andra sjukdomar

Jämfört med allätarna fick vegetarianerna och veganerna i genomsnitt en 7 procentig minskning av sina totala kolesterolnivåer från de nivåer de hade från början.

ANNONS
ANNONS

Nivåerna av LDL-kolesterol minskade med 10 procent och nivåerna av Apo B minskade med 14 procent.

Förutom att minska risken för hjärt- kärlsjukdom minskade den växtbaserade kosten även risken för diabetes, demens, depression, högt blodtryck, fetma och vissa cancertyper som bröst-, prostata- och tjocktarmscancer, det skriver Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Allt fler unga amerikaner drabbas av hjärtinfarkt [Dagens PS]