Dagens PS

Låt inte ekonomisk oro förstöra semestern

Ellen Risto, psykolog på psykologtjänsten Ahum, tipsar om hur du kan hantera oro
Ellen Risto, psykolog på psykologtjänsten Ahum, tipsar om hur du kan hantera oro. (Foto: Ahum)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juli 2023Publicerad: 19 juli 2023

Nu är det semestertider och det innebär ofta ökade kostnader. Det gör att många känner oro över att pengarna inte ska räcka. Unga kvinnor oroar sig allra mest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det senaste året har inflationen gjort att våra levnadskostnader har ökat rejält och många oroar sig nu för att de inte ska ha råd med semester.

Nästan varannan ung kvinna

En undersökning, som psykologtjänsten Ahum gjort tillsammans med Kantar Sifo, visar att en av fyra oroar sig för att pengarna ska räcka till under semestern och att det är unga kvinnor som oroar sig allra mest.

Nästan varannan, hela 48 procent, av de tillfrågade i kvinnorna i åldern 16–34 svarade att de oroar sig för om pengarna ska räcka under sommarsemestern. 

ANNONS

Senaste nytt

Definiera din oro

Ellen Risto är psykolog på Ahum och hon menar att det är viktigt att man kan koppla av och återhämta sig under semestern. Därför är det olyckligt om semestern påverkas av oro.

För att hantera din oro behöver du definiera om det du oroar dig för är ett problem som du kan göra någonting åt, eller om det är någonting som du inte kan påverka.

Handlar din oro om huvuvida pengarna ska räcka till under semestern kan du till exempel göra en budget över hur mycket du kan spendera.

ANNONS

Säg nej när du inte har råd

“Det är också viktigt att våga säga nej om vänner eller andra familjemedlemmar föreslår aktiviteter som leder till att pengarna inte räcker till det nödvändiga. Det kan kännas jobbigt att säga nej, men att spendera mer pengar än vad man egentligen har råd med är ingen hållbar lösning”, säger Ellen Risto i pressmeddelandet.

Om din oro är mer diffus och du i dina tankar skapar scenarier och hypotetiska problem som ännu inte har hänt finns det knep som kan hjälpa till att hålla oron på en rimlig nivå.

Ett par knep

“Om oron är oproportionerligt stor och det leder till att man börjar må dåligt, så kan man testa att försöka distansera sig själv från tanken. Börjar man till exempel oroa sig för hur det ska gå med ekonomin efter semestern och orostankarna spinner iväg så kan man tänka att ‘det där är en orostanke, den behöver jag inte lyssna på’, så får tanken inte lika stor plats”, säger Ellen Risto i pressmeddelandet.

Hon berättar om ett annat knep som handlar om att ha en så kallad orosstund. Då tillåter du dig att oroa dig under cirka 10–15 minuter varje dag.

Känner du oro under resten av dygnet menar hon att du ska fokusera på det du håller på med och föreställa dig att du lägger oron i en ask och sedan plockar fram den under din orosstund.

Tanken är att inte låta oron ta för mycket plats.

ANNONS

Ska inte påverka livet negativt

“Kom också ihåg att oro är helt normalt och naturligt. En måttlig dos oro är inte farligt utan något som alla känner av ibland. Det är när det börjar påverka ditt liv negativt som du behöver ta tag i situationen och få hjälp, säger Ellen Risto i pressmeddelandet. 

Enligt undersökningen är det dock endast 3 procent av de tillfrågade som sökt och fått professionell hjälp med sin oro under det senaste året, 1 procent som fått professionell hjälp men upplevt att den inte har hjälpt.

Oron hindrar många

Undersökningen visar även att 31 procent av de tillfrågade är mycket eller ganska oroliga över att deras barn eller närmaste familj har fått, eller kommer få det sämre på grund av den ekonomiska situationen.

Hela 29 procent uppger även att deras oro de senaste 12 månaderna har hindrat dem från att leva som vanligt.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29–31 maj, totalt intervjuades 1 054 personer i åldern 16–79 år.

Kantar Sifos webbpanel är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval och det förekommer ingen självrekrytering i webbpanelen.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Deepak Chopra: Hantera din ekonomi med mindfullness Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS