Dagens PS

Maten som kopplas till sjukdomar och för tidig död

En ny studie kopplar ultraprocessad mat till flera sjukdomar pch för tidig död
En ny studie kopplar ultraprocessad mat till flera sjukdomar pch för tidig död. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 feb. 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Ultraprocessad mat, alltså mat som bearbetats mycket och ofta innehåller mycket fett, socker och salt, kopplas i en ny studie till risken att utveckla, eller dö av, flera skadliga sjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny studie har forskare granskat 45 metaanalyser om ultraprocessade livsmedels påverkan på nästan 10 miljoner människor, det rapporterar CNN.

En portion om dagen

Studien visar att risken att drabbas av flera skadliga sjukdomar och för tidig död ökar av att äta ultraprocessad mat.

Det handlar om hjärt- kärlsjukdomar, som omfattar hjärtinfarkt, stroke, tilltäppta artärer och perifer artärsjukdom, diabetes och psykiska störningar.

“Vi hittade konsekventa bevis som kopplade högre intag av ultraprocessade livsmedel med över 70 procent av de 45 olika hälsoresultaten vi bedömde”, säger Wolfgang Marx i ett mejl till CNN.

Han är senior forskare vid Food & Mood Center vid Deakin University i Geelong, Australien, och studiens seniorförfattare.

Enligt Heinz Freisling, forskare inom närings- och ämnesomsättningsgrenen vid Världshälsoorganisationens internationella byrå för cancerforskning, ansågs cirka en portion, ultraprocessad mat om dagen utgöra ett högt intag.

Han har inte varit involverad i studien men förklarar att den andelen kan ses som en bas och för dem som konsumerar mer ultraprocessad mat än så kan risken öka.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inte förvånande

Alla studier som varit med i analysen har publicerats under de senaste tre åren och forskarna bedömde hur starka eller svaga bevis de presenterade.

“Starka bevis visar att ett högre intag av ultraprocessade livsmedel var associerat med cirka 50 procent högre risk för hjärt-kärlsjukdomsrelaterad död och vanliga psykiska störningar”, säger studiens huvudförfattare Melissa Lane, postdoktor vid Deakin University i Australien, i ett mejl till CNN.

Studien visar att bevisen för att högt, jämfört med lågt, intag av ultraprocessade livsmedel kan öka risken för ångest med upp till 53 procent och risken för en tidig död, oavsett orsak, med 20 procent.

Cancerepidemiologen Fang Fang Zhang är docent och ordförande för divisionen för nutritionsepidemiologi och datavetenskap. vid Tufts University i Boston, USA.

Hon har inte varit involverad i den nya forskningen, men menar att det inte är förvånande att det finns många studier som pekar på ett samband mellan att äta ultraprocessad mat och ökad risk för olika sjukdomar.

“Ultraprocessad mat har hög andel kalorier, tillsatt socker, natrium och låg andel fiber. Alla dessa har redan varit kända för att bidra till kardiometaboliska hälsoresultat, viktökning, fetma, typ 2-diabetes och högt blodtryck”, säger hon till CNN.

Läs mer: Så här undviker du onyttig ultraprocessad mat Dagens PS

ANNONS

Läs mer: Studie: Den här maten ökar risken för demens Dagens PS

Läs mer: Svenskarna äter mest processad mat i Europa Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS