Dagens PS

Humlor kan tappa minnet av växtskyddsmedel

Humlor
Växtskyddsmedel skadar humlor, visar ny studie. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 juni 2023Publicerad: 14 juni 2023

Växtskyddsmedel kan försämra humlors förmåga att lära sig och minnas färger. Forskning visar att även ”ofarliga” kemikalier kan vara lömska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU:s lagstiftning reglerar vilka kemikalier som får användas i jordbruket i vilka doser för att inte för mycket pollinerande insekter ska slås ut av växtskyddsmedel.

Men den här logiken håller inte riktigt, säger forskaren Lotta Kaila vid Helsingfors universitet, till HBL.

”Skäl ändra regler”

Hon har medverkat i två studier som nyligen publicerats och som visar att det kan vara skäl att lägga om kriterierna för riskbedömningen av jordbrukskemikalier.

En studie gäller Calypso SC480, som används för att bekämpa skadeinsekter.

Forskare från Naturresursinstitutet, Miljöcentralen och Helsingfors och Uleåborgs universitet har visat att substansen skadar humlor även om halterna är så låga att de inte dör direkt.

ANNONS

Senaste nytt

Sämre minne

Humlorna blir sämre på att lära sig och minnas färger. Det går ut över deras födosökande eftersom de behöver veta vilka slags blommor som är näringsrika och som det lönar sig att pollinera.

ANNONS

Ju sämre de klarar att söka föda desto större är risken för en dålig fortplantning och ett minskande bestånd. Samtidigt minskar den nytta pollineringen gör för grödorna.

Kan skada humlor

Den andra studien gäller jordbrukskemikalien Amistar. Produkten används allmänt men inte för att bekämpa skadeinsekter utan för att skydda spannmål från svampangrepp.

Lotta Kailas och hennes medarbetares studie visar ändå att också Amistar kan skada humlor trots att EU:s riskbedömning inte sätter gränser med tanke på de pollinerande insekterna.

Kan inte söka föda

“Det viktigaste våra studier visar är att halterna av bekämpningsmedel i jordbruksmiljöer kan bli så höga att de försämrar humlornas förmåga att söka föda även om de inte dödar dem direkt”, säger Lotta Kaila som jobbar på sin doktorsavhandling.

“Om utgångspunkten är att kemikalien måste döda förbiser vi att den kan skada insekterna på sikt, men vi vet inte i vilken utsträckning. Därför är det egentligen farligare att använda medel vars effekter vi inte känner till.”

Läs även: Så skadas bin – av dina strålkastare

ANNONS

Läs även: Nya studier: Humlor blir stressade av klimatförändringarna

Läs även: Nu kartläggs världens alla bin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS