Humlor blir allt mer stressade över klimatförändringarna, enligt nya studier från Imperial College London och Natural History Museum. 

ANNONS

Det är The Press Association (länk till Bloomberg) som skriver om forskningen på humlor från de senaste 100 åren i samlingar på olika museer i Storbritannien.

En analys av vingarna på humlorna visar på tecken på stress som härleds till att miljön blivit hetare och våtare. Förutom att avslöja vad som är kopplat till stress hos humlor i det förflutna, kan studien hjälpa till att förutsäga när och var humlor kommer att möta mest stress och potentiell nedgång i framtiden, antyder forskarna enligt The Press Association.

Analyserna av humlepopulationerna har publicerats i två forskningsrapporter från anrika Imperial College London och Natural History Museum. Hög asymmetri – där höger och vänster vinge är mycket olikformade – indikerade att varelserna upplevde stress under utvecklingen, definierat som en yttre faktor som påverkade deras normala tillväxt. Vid bedömning av klimatförhållandena under insamlingsåret fann forskarna att humlorna under varmare och blötare år visade högre vingasymmetri.

”Genom att använda en proxy för stress som är synlig på humlornas yttre anatomi och orsakad av stress under utveckling bara dagar eller veckor innan, kan vi se till att mer exakt spåra faktorer som sätter populationer under press genom historisk rum och tid”, säger Aoife Cantwell-Jones, en av medförfattarna vid institutionen för livsvetenskap vid Imperial College London.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nu kartläggs världens alla bin [Dagens PS]