Utbrändheten gör comeback i stor stil när vi återvänt till arbetsplatserna efter covid-åren. Hälften av alla säger sig utmattade eller stressade – eller vill byta jobb.
Hälften av oss är stressade
Mest läst i kategorin
Det är 50 år sedan ”utbrändhet” gjorde sin entré i företagsterminologin efter att ha definierats som begrepp av New York-psykologen Herbert Freudenberger.
Men när högtidstalen ska skrivas handlar det inte om någon titt i backspegeln utan om en närvarande, aktuell realitet.
Nya undersökningar från Deloitte och analysföretaget Workplace Intelligence säger att ungefär hälften av företagens medarbetare känner sig utmattade eller stressade.
60 procent uppger att de skulle överväga att byta jobb om de hittar ett där de tror sig må bättre.
”Producerar missnöje”
Susie Orbach, psykoanalytiker, har talat om arbetsplatsens centrala betydelse ur fler aspekter av vårt liv än vi normalt förknippar med den.
“Arbetet är där vi bor och där vi hoppas att vårt behov av anknytning, bidrag, stimulans och engagemang ska uppstå. När arbetet ger låg personlig stimulans producerar det istället missnöje”.
WHO lade till utbrändhet som ”yrkesfenomen” i sin klassificering 2019 av sjukdomar som inte i sig är ett medicinskt tillstånd utan ”ett syndrom som uppfattas som ett resultat av kronisk stress på arbetsplatsen som inte har lyckats hantera.”
Senaste nytt
Nytt fenomen
När nu utbrändheten breder ut sig är, logiskt nog, de ”gamla” orsakerna dålig arbets- och företagsledning och understimulerande arbetsplatser frekventa – men till dem kommer ett nytt fenomen.
Covid-19 skakade om oss och ställde våra normala måttstockar på ände. Därigenom har pandemin varit förödande ur ytterligare en aspekt när det gäller mental och fysisk hälsa, i våra hem och på våra jobb.
Påfrestningar i jobbet
OECD rapporterar att en tredjedel av alla anställda globalt upplever påfrestningar i arbetet.
I Storbritannien, för att ta ett exempel, gick 30 miljoner arbetsdagar förlorade från 2021 till 2022 och en miljon av dem var relaterade till arbetsrelaterad stress, depression och ångest.
Ökat 25 procent
WHO konstaterar att stress och ångest har ökat med 25 procent globalt sedan coronaviruset först dök upp vid horisonten.
Det sätter fokus på hur ur takt vårt arbetsliv blivit i och med pandemin, skriver Julia Hobsbawm, kolumnist och grundare av The Nowhere Office, hos Bloomberg.
”Det är inte så att det är mer stress i sig sedan covid men tillvaron har förändrats”, menar Syreeta Brown, chef för brittiska banken Virgin Money. ”Alla jobb är alltid ”på nu” och din kalender ska vara full och utan luckor. Att gå undan från din laptop kan kännas som ett myteri”.
Läs även: Mini-måndag – lösningen mot utbrändhet? – Dagens PS
Läs även: Larmet: Allt fler arbetslösa utbrända – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.