Dagens PS

Larmet: Allt fler arbetslösa utbrända

arbetslösa utbrända
Det är frustrerande och tidskrävande att söka jobb gång på gång utan resultat (Foto: Pexels)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 04 juli 2023

Att man kan gå in i väggen på jobbet är välbekant. Nu kommer nästa problem. Allt fler arbetslösa blir utbrända.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nedskärningar, uppsägningar, nedskurna budgetar och anställningsstopp. Många har upplevt tuffa förhållanden på jobbet de senaste åren.

Nu kommer nästa larm – och det handlar om att även allt fler arbetslösa som aktivt söker jobb också blir utbrända, skriver BBC.

Det är, helt enkelt, frustrerande och tidskrävande att söka jobb gång på gång utan resultat, att nätverka, skriva CV och personliga brev, gå på intervju och känna förhoppningar – för att sedan få ett opersonligt nej tack eller inget svar alls.

Mer osäkerhet

Forskare vid Linkedins Workforce Confidence Index undersökte nyligen mer än 30 000 yrkesverksamma amerikaner. Frågan var hur säkra de kände sig på att få behålla eller hitta ett jobb på en skala från +100 till -100.

För de som aktivt söker jobb var snittet +36 – i maj hade den sjunkit till +27, skriver BBC. Den genomsnittliga tid det tar att hitta ett jobb mättes då till fem månader, men med stora variationer utifrån efterfrågan.

ANNONS

Senaste nytt

”Alla behöver en plan B”

Vicki Samelmi, karriärexpert på jobbsajten Monster, säger att många arbetare kan behöva tänka bredare när arbetsmarknaden blir tuffare.

ANNONS

Där ”Plan A” kan vara ett heltidsjobb med löner med förmåner, behöver man kanske även överväga “ett timjobb på deltid för att hålla dina kunskaper skarpa, tjäna lite pengar, skapa några kontakter, få dig ut ur huset och förbli engagerad”.

För att minska risken för utbrändhet föreslår hon en daglig rutin med bestämda tider varje dag för att ha koll på jobb, söka arbeten och kommunicera.

”Integrera jobbsökande och nätverkande i din dag, men låt det inte ta hela dagen”.

Fortsatt tufft för många

Men tyvärr är arbetsmarknaden fortfarande svag för många i en osäker ekonomi. Verkligheten är att det fortfarande kan ta tid för arbetssökande att hitta en plats.

Hur svårt det än är, rekommenderar Vicki Samelmi att arbetssökande gör sitt bästa för att skydda och prioritera sin hälsa och ha så mycket tålamod som möjligt – speciellt nu när alla rekryterare är översvämmade av ansökningar.

Läs mer: De anställda mår sämre – det förstår inte cheferna

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS