Dagens PS

Mini-måndag – lösningen mot utbrändhet?

Bare minimum Monday
Att göra bare minimum monday, så kallad ”mini-måndag” på jobbet kan råda bot på ångest och stress. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 mars 2024Publicerad: 27 feb. 2023

Att göra bare minimum monday, så kallad ”mini-måndag” på jobbet för att stoppa söndagsångest och undvika utbrändhet – är det lösningen? Ja, säger Marisa Jo Mayes; ”Det har helt förändrat mitt liv”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är hos Business Insider som Tiktop-profilen och startup-grundaren Marisa Jo Mayes blivit viral för sin kampanj för mini-måndagar på jobbet, ”Bare Minimum Mondays”.

”Börja rätt”

Marisa Jo Mayes säger att det inte bara hjälper henne att hantera den rädsla och press hon känt inför måndagar på jobbet, och som förstört söndagarna.

”Det är även ett sätt att börja veckan med att prioritera dig själv som person framför dig själv som anställd”, säger hon.

Efter att ha jobbat med sälj inom medicinteknik blev Mayes sin egen 2020. Det gick sådär.

”Det var som en cykel av stress och utbrändhet. Jag gjorde vansinnigt långa att-göra-lista för måndagar i hopp om att må bra med mig själv och få mycket gjort”, säger hon.

ANNONS

Senaste nytt

Sabbade söndagarna

Men istället för att rädda måndagarna förstörde det söndagarna.

ANNONS

”Och varje måndag sov jag ut till absolut sista sekund eftersom jag visste att den listan väntade på mig. Pressen jag satte på mig själv var förlamande och jag insåg att något måste förändras”, säger Mayes till Business Insider.

Marisa Jo Mayes vände på det istället.

”En dag i mars förra året gav jag mig själv tillåtelse att göra absolut minimum när det gällde arbetet, och det var som att någon magisk besvärjelse kom över mig. Jag mådde bättre, och jag fick faktiskt mer gjort än jag förväntade mig”, säger hon.

Bare minimum Monday varje vecka

Sedan dess har hon bara gjort ”Bare Minimum Monday”. Varje vecka.
Hon tar inga möten, läser lite, grejar lite, tar två timmar utan dator och e-post och utan teknik över huvud taget. Lägger en timme på lunch, en på promenad.

”Sedan gör jag mina huvudsakliga arbetsuppgifter i två timmar. Jag multitaskar inte, jag är inte distraherad, jag är inte på min telefon. Om jag inte är klar efter det så gör jag en timme till, men det brukar inte bli mer än så”, berättar hon för Business Insider.

Inte lätt för alla

Mayes inser dock att det här inte är lika lätt att genomföra för alla, men likväl kan vara en väg ut för de som kan och är intresserade att testa.

ANNONS

”Det är verkligen ett sätt att börja veckan med att prioritera dig själv som person framför dig själv som anställd. Det har radikalt förändrat mitt liv, inte på grund av produktiviteten, utan på grund av självkänslan”, säger hon.

Vill du läsa mer om personlig utveckling och hälsa? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar: 

Det här gör människor lyckligare än pengar

Så kan dina relationer förlänga ditt liv

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS