Dagens PS

CDC: Köttallergi orsakad av fästingbett blir vanligare

I USA har antalet personer som testar positivt för köttallergi orsakad av fästingbett ökat
I USA har antalet personer som testar positivt för köttallergi orsakad av fästingbett ökat. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 aug. 2023Publicerad: 02 aug. 2023

I USA har sedan 2010 över 100 000 människor drabbats av köttallergi på grund av ett konstigt syndrom som orsakas av ett fästingbett.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny amerikansk regeringsrapport har fästingar gjort över 100 000 amerikaner allergiska mot rött kött, men en annan rapport uppskattar att antalet amerikaner som blivit allergiska är 450 000, det rapporterar Associated Press.

Scott Commins, forskare vid University of North Carolina säger att om den senare siffran stämmer är detta den 10:e vanligaste födoämnesallergin i USA.

Han är medförfattare till båda rapporterna som har publicerats av USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC.

Några bekräftade dödsfall

Personer som drabbats av allergin beskriver det som skrämmande och förvirrande och amerikanska hälsomyndigheter säger sig vara medvetna om några bekräftade dödsfall.

En drabbad säger att hon aldrig kopplade reaktionen till maten eftersom den kom flera timmar efter att hon ätit.

“Reaktionen kallas alfa-gal-syndrom och uppstår när person har blivit fästingbiten. Vid fästingbett överförs en kolhydrat som heter alfa-gal som finns i fästingens saliv men även i däggdjurskött”, skriver. Marianne van Hage i ett mejl till Dagens PS.

Hon är överläkare och professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och forskar om köttallergi.

ANNONS

“Hos vissa individer kan då immunsystemet börja bilda allergiantikroppar mot alfa-gal. Om man har allergiantikropparna mot alfa-gal och äter kött från däggdjur, eller får i sig andra däggdjursprodukter som mjölk eller gelatin, finns det risk för att man kan få allvarliga symptom”, skriver hon vidare i sitt mejl.

ANNONS

Senaste nytt

Allvarlig allergisk reaktion

De som drabbas av syndromet kan få symptom som nässelfeber, illamående, kräkningar, diarré, svåra magsmärtor, andningssvårigheter, yrsel samt svullnad i läppar, svalg, tunga eller ögonlock.

Forskare rapporterade första gången att den här allergin kan spridas via fästingbett år 2011. Innan dess hade reaktionen bara setts hos patienter om fick ett cancerläkemedel som tillverkades av musceller med alfa-gal.

Fler fall konstateras

Spridningen har knutits till fästingarten Amblyomma americanum som är vanlig i östra USA. Den senaste amerikanska rapporten, undersökte testresultat från 2017 till 2022.

Testresultaten visade att antalet personer som testade positivt för alfa-gal-antikroppar ökade från cirka 13 000 år 2017 till cirka 19 000 år 2022.

Enligt experter kan antalet fall öka av flera orsaker, bland annat att fästingpopulationen har ökat och att fler fästingar kommer i kontakt med människor, eller att fler läkare känner till allergin och testar för den.

ANNONS

Fästingar ger köttallergi i Sverige

Även i Sverige har människor drabbats av allergi mot rött kött efter fästingbett, och förutom USA har köttallergi efter fästingbett också rapporterats från Afrika, Asien och Australien, det skrev Svensk Jakt år 2017.

Marianne van Hages forskargrupp har visat att alfa-gal finns i mag- och tarmkanalen och i saliven hos lxodes ricinus, den fästingart som finns i Europa och som är den vanligaste fästingen i Sverige.

Båda lxodes ricinus och Amblyomma americanum tillhör familjen hårda fästingar.

Marianne van Hage berättade för Allas i april att cirka 300 personer har diagnosticerats med denna allergi, bara i Stockholm.

“Men att det råder ett stort mörkertal eftersom diagnosen kan vara svår att ställa då symptomen kommer cirka  2–6 timmar efter intag av exempelvis rött kött”, skriver hon till Dagens PS.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nya fästingar och nya farliga smittor Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS